Smakosze.pl Przepisy Ciocia dała mi przepis na pastę do kanapek rodem z PRL-u. Podkręciła jej smak 1 dodatkiem
canva/arfo

Ciocia dała mi przepis na pastę do kanapek rodem z PRL-u. Podkręciła jej smak 1 dodatkiem

12 października 2023

Awanturka, czyli kanapkowa pasta z czasów PRL-u do dziś w wielu domach święci triumfy. Moja ciocia jest jej entuzjastką. Gdy jednak opowiedziała mi, czym podkreśla smak ryby, byłam mocno zaskoczona.

Prosta pasta kanapkowa rodem z PRL-u

Awanturkę pamiętam z dzieciństwa. Gdy jeszcze jadłam ryby i nabiał bardzo ją lubiłam. Ostatnio od cioci usłyszałam, że wrzuca do niej szczypiorek. Musiałam zrobić i poprosić męża o spróbowanie. Był zachwycony tym dodatkiem.

Składniki:

  • 200 g twarogu półtłustego
  • 100 g makreli w pomidorach
  • 30 g majonezu np. takiego
  • odrobina ostrej papryki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Krótka lista składników i jeszcze szybsze przygotowanie to ogromne zalety awanturki. Wykonanie też jest dziecinnie proste. Przekonajcie się sami, czytając instrukcję dostępną w dalszej części artykułu.

Makrela dodatkiem do pasty kanapkowej.jpg
canva/Africa images
To mój ulubiony sposób na śliwki. Przy tym dżemy i powidła mogą się schować

Jak zrobić awanturkę z charakterem? Ciocia dodaje szczypiorek

Wykonanie tej pasty jest ekspresowe. Wkładam do miski makrelę wraz z sosem i twaróg. Składniki ugniatam przy pomocy widelca i mieszam z majonezem. Doprawiam solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Na koniec, wzorem sąsiadki, wsypuję posiekany szczypiorek i mieszam raz jeszcze.

Wskazówka: do pasty nadają się tez sardynki w oleju. Trzeba wtedy dodać też 1-2 łyżki ketchupu. Można wybrać pikantny.

Jak podawać awanturkę?

Rarytas pasuje do każdego pieczywa, ale najbardziej chyba do pszennych bułek. Polecam przygotować domowe kajzerki , które zachwycają miękkością i nie są przy tym sztucznie napompowane.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pasty kanapkowe. Spróbujcie koniecznie smalcu z fasoli . Być może skusi was też kremowy przysmak z jajkiem i suszonymi pomidorami .

Awanturka zawiera twaróg i rybę.jpg
canva/SKatzenberger
Przepis na tę zupę ma ponad 100 lat. Rozgrzewa i syci na długie godziny, mogłabym ją jeść codziennie
Zapomnij o suszeniu i marynowaniu. Mam o wiele lepszy sposób na przechowywanie grzybów, robię tak od lat
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy