Smakosze.pl Przepisy Co zrobić żeby kluski śląskie nie były twarde? Mamy najlepszy patent
canva/Dar1930

Co zrobić żeby kluski śląskie nie były twarde? Mamy najlepszy patent

10 kwietnia 2022

Kluski śląskie są sycącym specjałem, który będzie pasował do niejednego obiadu. Sekretem miękkiego i wyjątkowo smacznego rarytasu jest odpowiednie dobranie proporcji ziemniaków, mąki i jajek. Mamy sprawdzony przepis, z którego zawsze wyjdą. Spróbujecie je przygotować?

Kluski śląskie wraz z modrą kapustą i zrazami stanowią klasyczny śląski obiad, którego nie odmówi sobie niejeden smakosz. Delikatny i rozpływający się w ustach specjał uzyskamy, gdy na każde pół kilograma ziemniaków dodamy jedno jajo, a 1 część mąki ziemniaczanej będzie przypadała na 4 części warzywnego purée. Skorzystajcie z naszej receptury i przyrządźcie je już dziś.

Przepis na idealne kluski śląskie

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • mąka ziemniaczana

  • 1 jajo

  • sól w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy je. Kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, a następnie rozgniatamy je na purée. Warzywo umieszczamy w garnku i wyrównujemy powierzchnię masy.

Purée dzielimy na 4 części. Jedną z nich usuwamy i układamy na boku. W jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wbijamy jajo, solimy i wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego gładką kulę, z której odkrywamy kawałki.

Kształtujemy je w kulki, a następnie palcem robimy wgłębienie na środku. W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją delikatnie. Gdy zawrze, zmniejszamy ogień do minimum i wrzucamy kluski. Gotujemy je przez 10 minut. Wyjmujemy je przy pomocy łyżki cedzakowej i układamy na talerzu.

Wskazówka: wegańskie kluski śląskie uzyskacie, zastępując jajko kleikiem z siemienia lnianego. 1 łyżka mielonych ziaren zalana 3 łyżkami wrzątku stanowi odpowiednik 1 dużego jaja kurzego.

Kluski śląskie pasują do mięsnego gulaszu
Kluski śląskie pasują do mięsnego gulaszu

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy, winiary

 Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy