Smakosze.pl Porady Co zrobić, żeby rosół był złocisty? Zdradzamy niezawodne triki
canva/Mariha-kitchen, Getty Images

Co zrobić, żeby rosół był złocisty? Zdradzamy niezawodne triki

9 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Satysfakcja z ugotowania udanego rosołu, który zachwyca złocistym kolorem i głębią smaku, potrafi być ogromna. Nie wszyscy znają jednak tricki, aby uzyskać taki efekt. Jednym z nich jest dodanie do wywaru cebuli w łupinie, która nadaje wywarowi intensywną barwę. Dobrą praktyką jest również wrzucenie większej ilości marchewek czy odrobiny buraka.

Złocisty rosół jest najważniejszym celem dla wielu smakoszy podczas gotowania niedzielnego obiadu. Podanie takiego bulionu do stołu zwykle wywołuje mnóstwo pozytywnych emocji i silną satysfakcję.

Niestety wielu Polaków, nawet pomimo popularności rosołu, cały czas nie zdaje sobie sprawy z istnienia tricków, które poprawiają kolor zupy. Największym błędem jest pominięcie wrzucenia do garnka cebuli w łupinie.

Jak osiągnąć intensywny złoty kolor w rosole?

Podstawą oczywiście są produkty spożywcze, które umieszcza się we wrzącej wodzie. Z tego powodu tak ważne jest kupowanie składników najlepszej jakości - nawet jedna lekko nadpsuta marchewka może zniszczyć całą pracę.

Świetną metodą na barwny rosół jest wygotowanie w nim cebuli w łupinie. Wierzchnią skórkę należy oczywiście ściągnąć, ponieważ może być pobrudzona. Woda wypłucze z niej substancje barwiące, które ulepszą wywar.

Dodatkowo cebula pozytywnie wpłynie także na głębie smaku. Dla wzmocnienia jej działania zaleca się opalenie jej nad palnikiem. Zwęglone warzywo jeszcze mocniej oddziałuje na barwę i smak.

Nie gotuj na samym kurczaku

Rosół gotowany na samym mięsie z kurczaka ma bardzo delikatny smak, jak i kolor. Nawet wielogodzinne podgrzewanie go nie spowoduje, że stanie się bardziej przyjemny dla oka.

Najlepsi szefowie kuchni od lat radzą, aby bulion był zrobiony na mieszance różnych mięs, głównie drobiu oraz wołowiny. Czerwone mięso pozwala cieszyć się ciemniejszym wywarem z bardziej wyczuwalnym smakiem.

Jeszcze jedną sprawdzoną sztuczką na poprawę koloru, jest dodanie do rosołu kawałka surowego buraka. Niewielki fragment bulwy dosłownie zabarwi wodę, a także nieco wpłynie na smak.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz patent na nieprzywierające do patelni naleśniki. Ten tekst wyjawia, dlaczego warto dodać do rosołu jabłko.

Rosół

Źródło zdjęcia: canva/FoodieMedia, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps; newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy