Smakosze.pl Przepisy Czekolada na gorąco z piankami marshmallows - pyszny i szybki deser
pixabay.com

Czekolada na gorąco z piankami marshmallows - pyszny i szybki deser

25 marca 2022
Autor tekstu: Bizoń Michalina

Przygotowanie tego desery jest bardzo proste i szybkie, poradzą sobie z nim nawet dzieci i nastolatki. Z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto kocha słodycze i czekoladę. Pianki marshmallows to ciekawy dodatek do gorącej czekolady. Dzięki dodatkowi pianek czekolada zyskuje na smaku, staje się gęstsza, a kiedy pianki się topią, powstaje puszysta piankowo-czekoladowa pianka. Jak możesz je przygotować ten deser w domowym zaciszu?

Przepis na gorącą czekoladę z piankami

Proporcje podane na dwie porcje

Przygotuj:

  • 250 ml pełnotłustego mleka

  • 50 ml śmietany kremówki 32%

  • 40 g gorzkiej czekolady

  • 2 łyżeczki kakao bez cukru

  • cukier do smaku

  • pianki marshmallows według uznania.

Do tego przepisu najlepiej sprawdzą się małe pianki, znajdziesz je w większości sklepów spożywczych.

Wskazówka : Jeśli chcesz mocno czekoladowych doznań, wybierz gorzką czekoladę o jak najwyższej zawartości kakao, najbardziej wyraziste w smaku są czekolady, które w składzie mają ponad 90% kakao.

Przygotowanie czekolady:

  1. W rondelu połącz mleko i śmietankę, lekko podgrzej.

  2. Kiedy mleko będzie już gorące, dodaj do niego połamaną na małe kawałeczki lub startą gorzką czekoladę oraz 2 łyżeczki kakao. Zmniejsz ogień.

  3. Mieszaj cały czas, aż do całkowitego rozpuszczeni się czekolady i do połączenia składników.

  4. Spróbuj czekolady i w razie potrzeby dodać cukier do smaku. Pamiętaj jednak o tym, że pianki marshmallows są bardzo słodkie. Mieszaj aż do rozpuszczenia.

  5. Zestaw z ognia i przelej do kubków lub filiżanek.

Chcesz poprawić smak gorącej czekolady? Pod koniec gotowania możesz dodać do niej suszoną papryczkę chili, imbir, skórkę pomarańczy, wiórki kokosowe, odrobinę cynamonu lub płatki migdała. W ten sposób stworzysz aromatyczny, pyszny napój. Na koniec dodaj pianki. Nie mieszaj, pozwól im się zatopić i naturalnie rozpuścić.

Jak zrobić gorąca czekoladę z mlecznej czekolady?

Nie każdy lubi mocny i wyrazisty smak gorzkiej czekolady. Jeśli wolisz słodszą i bardziej kremową czekoladę mleczną, możesz użyć jej zamiast czekolady gorzkiej w przepisie. W ten sposób przygotujesz idealny deser dla dzieci.

Przepis na czekoladę z piankami dla wegan

W diecie unikasz mleka krowiego? Nic straconego, nadal możesz cieszyć się smakiem pysznej, domowej czekolady na gorąco z piankami. Przygotowanie tego przepisu jest bardzo proste, co jest Ci potrzebne?

Składniki:

  • 300 ml mleka kokosowego z puszki

  • 40 g gorzkiej czekolady

  • 2 łyżeczki kakao

  • cukier do smaku

  • wegańskie pianki marshmallows według uznania.

Przygotowanie wegańskiej czekolady:

  1. Do rondelka przelej mleczko kokosowe z puszki. W przepisie wykorzystaj zarówno płynne mleko, jak i śmietankę kokosową. Podgrzewaj, delikatnie mieszając, aż śmietanka się rozpuści.

  2. Kiedy mleko kokosowe będzie już gorące, dodaj do niego połamaną na małe kawałeczki lub startą gorzką czekoladę oraz 2 łyżeczki kakao. Zmniejsz ogień.

  3. Mieszaj cały czas, aż do całkowitego rozpuszczeni się czekolady i do połączenia składników.

  4. W razie potrzeby dodaj cukier. Pamiętaj o tym, że pianki są bardzo słodkie i dodatkowo rozpuszczą się w czekoladzie.

  5. Zestaw z ognia i przelej do kubków lub filiżanek.

Tak przygotowaną gorącą czekoladę możesz urozmaicić dowolnymi dodatkami, a na samą górę nałóż pianki.

Gorąca czekolada bez czekolady

Nie masz w domu czekolady, a masz ochotę na gorącą czekoladę z piankami? Możesz przygotować poniższy przepis!

Składniki:

  • 300 ml mleka pełnotłustego

  • 4 łyżeczki kakao naturalnego

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • cukier do smaku

  • pianki marshmallows według uznania.

Przygotowanie:

  1. Do rondelka wlej 250 mol mleka, podgrzej.

  2. W międzyczasie w osobnym naczyniu wymieszaj 50 ml mleka z mąką ziemniaczaną i kakao.

  3. Kiedy mleko będzie już gorące, wlej do niego pozostałe mleko z kakao i mąką. Najlepiej wlewać je małym strumieniem i dokładnie mieszając.

  4. Doprowadź do zagotowania, cały czas mieszaj.

  5. W razie potrzeby dodaj cukier. Zestaw z ognia i rozlej do filiżanek lub kubków.

Na koniec nie zapomnij o piankach!

Czekolada na gorąco z piankami to prosty przepis, który możesz przygotować na kilka sposobów. Który z nich wybierzesz?

Obserwuj nas w
autor
Bizoń Michalina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy