Czekolada na gorąco z piankami marshmallows - pyszny i szybki deser
Przygotowanie tego desery jest bardzo proste i szybkie, poradzą sobie z nim nawet dzieci i nastolatki. Z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto kocha słodycze i czekoladę. Pianki marshmallows to ciekawy dodatek do gorącej czekolady. Dzięki dodatkowi pianek czekolada zyskuje na smaku, staje się gęstsza, a kiedy pianki się topią, powstaje puszysta piankowo-czekoladowa pianka. Jak możesz je przygotować ten deser w domowym zaciszu?
Przepis na gorącą czekoladę z piankami
Proporcje podane na dwie porcje
Przygotuj:
-
250 ml pełnotłustego mleka
-
50 ml śmietany kremówki 32%
-
40 g gorzkiej czekolady
-
2 łyżeczki kakao bez cukru
-
cukier do smaku
-
pianki marshmallows według uznania.
Do tego przepisu najlepiej sprawdzą się małe pianki, znajdziesz je w większości sklepów spożywczych.
Wskazówka : Jeśli chcesz mocno czekoladowych doznań, wybierz gorzką czekoladę o jak najwyższej zawartości kakao, najbardziej wyraziste w smaku są czekolady, które w składzie mają ponad 90% kakao.
Przygotowanie czekolady:
-
W rondelu połącz mleko i śmietankę, lekko podgrzej.
-
Kiedy mleko będzie już gorące, dodaj do niego połamaną na małe kawałeczki lub startą gorzką czekoladę oraz 2 łyżeczki kakao. Zmniejsz ogień.
-
Mieszaj cały czas, aż do całkowitego rozpuszczeni się czekolady i do połączenia składników.
-
Spróbuj czekolady i w razie potrzeby dodać cukier do smaku. Pamiętaj jednak o tym, że pianki marshmallows są bardzo słodkie. Mieszaj aż do rozpuszczenia.
-
Zestaw z ognia i przelej do kubków lub filiżanek.
Chcesz poprawić smak gorącej czekolady? Pod koniec gotowania możesz dodać do niej suszoną papryczkę chili, imbir, skórkę pomarańczy, wiórki kokosowe, odrobinę cynamonu lub płatki migdała. W ten sposób stworzysz aromatyczny, pyszny napój. Na koniec dodaj pianki. Nie mieszaj, pozwól im się zatopić i naturalnie rozpuścić.
Jak zrobić gorąca czekoladę z mlecznej czekolady?
Nie każdy lubi mocny i wyrazisty smak gorzkiej czekolady. Jeśli wolisz słodszą i bardziej kremową czekoladę mleczną, możesz użyć jej zamiast czekolady gorzkiej w przepisie. W ten sposób przygotujesz idealny deser dla dzieci.
Przepis na czekoladę z piankami dla wegan
W diecie unikasz mleka krowiego? Nic straconego, nadal możesz cieszyć się smakiem pysznej, domowej czekolady na gorąco z piankami. Przygotowanie tego przepisu jest bardzo proste, co jest Ci potrzebne?
Składniki:
-
300 ml mleka kokosowego z puszki
-
40 g gorzkiej czekolady
-
2 łyżeczki kakao
-
cukier do smaku
-
wegańskie pianki marshmallows według uznania.
Przygotowanie wegańskiej czekolady:
-
Do rondelka przelej mleczko kokosowe z puszki. W przepisie wykorzystaj zarówno płynne mleko, jak i śmietankę kokosową. Podgrzewaj, delikatnie mieszając, aż śmietanka się rozpuści.
-
Kiedy mleko kokosowe będzie już gorące, dodaj do niego połamaną na małe kawałeczki lub startą gorzką czekoladę oraz 2 łyżeczki kakao. Zmniejsz ogień.
-
Mieszaj cały czas, aż do całkowitego rozpuszczeni się czekolady i do połączenia składników.
-
W razie potrzeby dodaj cukier. Pamiętaj o tym, że pianki są bardzo słodkie i dodatkowo rozpuszczą się w czekoladzie.
-
Zestaw z ognia i przelej do kubków lub filiżanek.
Tak przygotowaną gorącą czekoladę możesz urozmaicić dowolnymi dodatkami, a na samą górę nałóż pianki.
Gorąca czekolada bez czekolady
Nie masz w domu czekolady, a masz ochotę na gorącą czekoladę z piankami? Możesz przygotować poniższy przepis!
Składniki:
-
300 ml mleka pełnotłustego
-
4 łyżeczki kakao naturalnego
-
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
-
cukier do smaku
-
pianki marshmallows według uznania.
Przygotowanie:
-
Do rondelka wlej 250 mol mleka, podgrzej.
-
W międzyczasie w osobnym naczyniu wymieszaj 50 ml mleka z mąką ziemniaczaną i kakao.
-
Kiedy mleko będzie już gorące, wlej do niego pozostałe mleko z kakao i mąką. Najlepiej wlewać je małym strumieniem i dokładnie mieszając.
-
Doprowadź do zagotowania, cały czas mieszaj.
-
W razie potrzeby dodaj cukier. Zestaw z ognia i rozlej do filiżanek lub kubków.
Na koniec nie zapomnij o piankach!
Czekolada na gorąco z piankami to prosty przepis, który możesz przygotować na kilka sposobów. Który z nich wybierzesz?