Czy jedzenie ogórków kiszonych na pusty żołądek jest zdrowe?
Jeśli jesteś ogromnym fanem kiszonek, takich jak kiszone ogórki, kapusta i inne, mamy złe wiadomości. Okazuje się, że nie wolno jeść ich na pusty żołądek. Mogą one zbytnio pobudzić produkcję kwasów żołądkowych, co wywołuje wzdęcia i bóle brzucha.
Kiszone ogórki czy kapusta są bogactwem witamin, minerałów i żywych kultur bakterii - takie połączenie powoduje, że są jednymi z najzdrowszych produktów spożywczych, jakie mamy w codziennych jadłospisach.
Niestety, choć praktycznie nie mają negatywnego wpływu na ludzki organizm, należy zachować pewną dozę ostrożności podczas ich jedzenia. Jeśli spożywa się je na pusty żołądek, można odczuć przykre skutki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kiszonki na pusty żołądek to zły pomysł
Wstając rano po dobrze przespanej nocy, budzimy się zazwyczaj głodni. W trakcie nocy cała kolacja została strawiona i organizm domaga się kolejnej porcji jedzenia. Jeśli twoim pierwszym odruchem jest sięgnięcie po kiszonki, popełniasz spory błąd.
Nie należy spożywać ich na czczo, ponieważ mogą wywoływać zwiększoną produkcję kwasu żołądkowego, co nie jest korzystne. W takiej sytuacji organizm źle reaguje na jego nadmiar i odczuwa się duży dyskomfort.
Zbyt wiele soków żołądkowych w układzie pokarmowym sprawia, że pojawiają się bóle brzucha oraz wzdęcia. Dodatkowym problemem może być zgaga oraz wiele innych dolegliwości, pojawiających się przy długiej nadkwasocie.
Zalety kiszonek
Nie oznacza to oczywiście, że należy całkowicie z nich zrezygnować. Radzimy jednak, aby dodawać je do posiłków w późniejszej porze. W tedy organizm zareaguje znacznie lepiej i będzie mógł skorzystać z dobrych właściwości i substancji zawartych w ogórkach.
Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Sprawdź nasze inne pomysły, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na kopytka z kaszy gryczanej, które świetnie komponują się z ciemnym sosem. Ten tekst poświęcony szarlotce z jabłkami papierówkami.
Kiszonki wypełnione są witaminą C, A i witaminami z grupy B, dzięki którym żelazo jest lepiej wchłaniane do organizmu. Posiadają w swoim składzie również błonnik pokarmowy oraz wapń, magnez, żelazo, fosfor i potas.
Kwas mlekowy oraz bakterie kwasu mlekowego z kolei bardzo dobrze wpływają na układ pokarmowy, oraz odporność. Ogórki i inne kiszonki pozwalają przyspieszyć metabolizm, co przekłada się na gubienie zbędnych kilogramów.
Źródło: canva.com/ildipapp Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: o2.pl