Smakosze.pl Dieta Czy mleko jest dobrym dodatkiem do kawy?
Canva.com / Scopio Images

Czy mleko jest dobrym dodatkiem do kawy?

27 kwietnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Kawa i mleko wydają się dosyć oczywistym połączeniem. Napojowi w takim wydaniu nie można odmówić fantastycznych walorów smakowych. Nie bez powodu taka mieszanka jest jedną z ulubionych pozycji kulinarnych licznych smakoszy. Warto wiedzieć, jak kawa z mlekiem wpływa na nasz organizm.

Kawa z dodatkiem mleka ma swoją ciemną stronę

Sama kawa jeszcze do niedawna była uważana za używkę, która nie sprzyja zdrowiu. Z biegiem czasu okazało się, że ten uwielbiany napój ma liczne zalety, o ile pija się go w odpowiednich ilościach. Kawa pobudza produkcję serotoniny, pomaga się skoncentrować, pozytywnie wpływa na pamięć oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera .

Nie bez znaczenia jest kwestia dodatków do kawy. Niedawno wspominaliśmy o tym, które z nich dobrze wpływają na nasze zdrowie . Tym razem nasza uwaga skoncentruje się na mleku, które tak często gości w naszej kawie.

Kawa z mlekiem bez wątpienia jest nie lada specjałem, a jej smak jest pokusą, której ciężko się oprzeć. Niestety, napój w takim wydaniu nie jest najlepszym rozwiązaniem, jeśli chcemy dbać o swoje zdrowie. Kawa sama w sobie praktycznie nie ma kalorii. Dodatek mleka sprawia, że wartość energetyczna wzrasta o 50 kcal. W związku z tym kilka filiżanek jest sporym zastrzykiem kalorii .

Mleko obfituje w wapń. Za jego sprawą niektóre wartościowe składniki zawarte w kawie są gorzej przyswajalne. Z pewnością lepiej ich nie tracić. Samo mleko osłabia również działanie kofeiny. W związku z tym kawa nie pobudza nas tak bardzo.

(Canva.com / LightFieldStudios)

Jakie jeszcze wady ma kawa z mlekiem?

Za sprawą mleka kawa jest bardziej ciężkostrawna. Dzieje się tak z powodu reakcji, które zachodzą między kwasami zawartymi w kawie i białkami pochodzącymi z mleka . Utrudniają one procesy trawienne.

Nie można zapomnieć również o tym, że wiele osób cierpi na nietolerancję laktozy. Niektórzy nawet nie zdają sobie z tego sprawy. Do nieprzyjemnych objawów zalicza się bóle brzucha, mdłości, wzdęcia i biegunki . Mogą one wystąpić nawet następnego dnia po spożyciu mleka. W takiej sytuacji lepiej postawić na roślinny zamiennik.

Kawa z mlekiem ma pewne zalety

Mleko dodane do kawy pozwala na szybkie schłodzenie napoju. W związku z tym unikniemy nieprzyjemności spowodowanych poparzeniem języka i podniebienia . Jednak to nie jest jedyna zaleta picia kawy z mlekiem.

Kawa sama w sobie podrażnia układ pokarmowy. Za sprawą mleka efekt nie jest aż tak dotkliwy. Z pewnością docenią to osoby, którym często doskwiera zgaga. Warto również wiedzieć, jakich efektów można spodziewać się, kiedy kawa pójdzie na miesiąc w odstawkę .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kawa.pl; Blueberry Roasters; WP Kuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy