Czy mleko jest dobrym dodatkiem do kawy?
Kawa i mleko wydają się dosyć oczywistym połączeniem. Napojowi w takim wydaniu nie można odmówić fantastycznych walorów smakowych. Nie bez powodu taka mieszanka jest jedną z ulubionych pozycji kulinarnych licznych smakoszy. Warto wiedzieć, jak kawa z mlekiem wpływa na nasz organizm.
Kawa z dodatkiem mleka ma swoją ciemną stronę
Sama kawa jeszcze do niedawna była uważana za używkę, która nie sprzyja zdrowiu. Z biegiem czasu okazało się, że ten uwielbiany napój ma liczne zalety, o ile pija się go w odpowiednich ilościach. Kawa pobudza produkcję serotoniny, pomaga się skoncentrować, pozytywnie wpływa na pamięć oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera .
Nie bez znaczenia jest kwestia dodatków do kawy. Niedawno wspominaliśmy o tym, które z nich dobrze wpływają na nasze zdrowie . Tym razem nasza uwaga skoncentruje się na mleku, które tak często gości w naszej kawie.
Kawa z mlekiem bez wątpienia jest nie lada specjałem, a jej smak jest pokusą, której ciężko się oprzeć. Niestety, napój w takim wydaniu nie jest najlepszym rozwiązaniem, jeśli chcemy dbać o swoje zdrowie. Kawa sama w sobie praktycznie nie ma kalorii. Dodatek mleka sprawia, że wartość energetyczna wzrasta o 50 kcal. W związku z tym kilka filiżanek jest sporym zastrzykiem kalorii .
Mleko obfituje w wapń. Za jego sprawą niektóre wartościowe składniki zawarte w kawie są gorzej przyswajalne. Z pewnością lepiej ich nie tracić. Samo mleko osłabia również działanie kofeiny. W związku z tym kawa nie pobudza nas tak bardzo.
(Canva.com / LightFieldStudios)
Jakie jeszcze wady ma kawa z mlekiem?
Za sprawą mleka kawa jest bardziej ciężkostrawna. Dzieje się tak z powodu reakcji, które zachodzą między kwasami zawartymi w kawie i białkami pochodzącymi z mleka . Utrudniają one procesy trawienne.
Nie można zapomnieć również o tym, że wiele osób cierpi na nietolerancję laktozy. Niektórzy nawet nie zdają sobie z tego sprawy. Do nieprzyjemnych objawów zalicza się bóle brzucha, mdłości, wzdęcia i biegunki . Mogą one wystąpić nawet następnego dnia po spożyciu mleka. W takiej sytuacji lepiej postawić na roślinny zamiennik.
Kawa z mlekiem ma pewne zalety
Mleko dodane do kawy pozwala na szybkie schłodzenie napoju. W związku z tym unikniemy nieprzyjemności spowodowanych poparzeniem języka i podniebienia . Jednak to nie jest jedyna zaleta picia kawy z mlekiem.
Kawa sama w sobie podrażnia układ pokarmowy. Za sprawą mleka efekt nie jest aż tak dotkliwy. Z pewnością docenią to osoby, którym często doskwiera zgaga. Warto również wiedzieć, jakich efektów można spodziewać się, kiedy kawa pójdzie na miesiąc w odstawkę .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kawa.pl; Blueberry Roasters; WP Kuchnia