Smakosze.pl Produkty Czy skórka od kiwi jest jadalna? Wyjaśniamy wątpliwości
canva/nata_vkusidey, Getty Images Pro

Czy skórka od kiwi jest jadalna? Wyjaśniamy wątpliwości

1 maja 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Kiwi od dawna są łatwymi do kupienia owocami, które chętnie są jedzone przez wielu smakoszy. Większość z nich decyduje się często na obranie kiwi, sądząc, że skórka jest niejadalna. Nic bardziej mylnego. To właśnie ona skrywa najwięcej wartości odżywczych i zupełnie bezpiecznie można ją jeść.

Owoce kiwi charakteryzują się specyficznym smakiem, który łączy w sobie słodkość oraz kwaśność. Dzięki dużej zawartości wody doskonale gaszą pragnienie, co może być szczególnie ważne dla ludzi aktywnych fizycznie.

Do dzisiaj można spotkać się z widokiem osób, które wydłubują miąższ przy pomocy łyżeczki, a skórkę wyrzucają do kosza na śmieci. Okazuje się, że jest ona całkowicie jadalna i nie warto jej marnować.

Skórka kiwi nadaje się do jedzenia

Kiwi swoją genezę ma w Chinach, jednak obecnie, jednym z największych producentów tego owocu, jest Nowa Zelandia. Co ciekawe, od ptaka kiwi żyjącego jedynie na terenie Nowej Zelandii pochodzi nazwa owocu - jego skórka jest podobna do upierzenia nielota.

Tak jak w przypadku innych "owłosionych" owoców, jak brzoskwinia, skórka kiwi jest jadalna. Z tego powodu ze spokojem można jeść te owoce tak, jak jabłko, wgryzając się w nie.

Dodatkowo warto pamiętać, że pod skórką owoców, jak i warzyw, znajduje się najwięcej witamin, związków mineralnych i innych wartości odżywczych. Skórka jest bogata także w błonnik.

Sałatka owocowa z kiwi

Składniki:

  • pół główki sałaty

  • 2 kiwi

  • 1 gruszka

  • 1 awokado

  • 1 cytryna

  • pęczek natki pietruszki

  • 3 łyżki oliwy

  • 1 łyżeczka musztardy

  • sól

  • pieprz

Zacznij od umycia kiwi, gruszki, awokado, cytryny, sałaty oraz natki pietruszki. Sałatę poszatkuj w równe kawałki i wrzuć ją do miski. Awokado przetnij na pół, wyciągnij pestkę i pokrój w kostkę.

Kiwi pokrój w równą kostkę i wrzuć je wraz z awokado do miski z sałatą. Gruszkę obierz, gdyż jej skórka może być nieprzyjemnie twarda, pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Na wierzchu ułóż listki pietruszki.

W miseczce umieść sok z cytryny, musztardę, sól oraz pieprz czarny świeżo mielony. Powolnym strumieniem i cały czas mieszając, wlewaj do miseczki oliwę. Po uzyskaniu sosu winegret zalej nim składniki sałatki, wymieszaj i podawaj. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł , jeśli chcesz wiedzieć, jak najlepiej myć owoce i warzywa przed jedzeniem. Ten tekst wyjawia prosty przepis na chrupiące kotlety z kalafiora, idealne na obiad lub kolację.

Kiwi

Źródło zdjęcia: canva/maonakub, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kwestiasmaku; cefarm24

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy