Smakosze.pl

canva/Pol Sole Salles, Getty Images

Jak najlepiej myć warzywa i owoce? Potrzebny będzie 1 produkt

20 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Większość z nas automatycznie i bez większego zastanawiania myje owoce i warzywa przed ich zjedzeniem. Niewielu jednak wie, jak robić to w najlepszy sposób. Wystarczy zanurzyć je w roztworze wody i sody oczyszczonej, aby wiele zanieczyszczeń, w tym pestycydy, usunąć. Trzymając się tej zasady, można się cieszyć idealnie czystymi produktami. Niżej zdradzamy dokładną instrukcję.

Owoce i warzywa powinny stanowić największą część codziennej diety. Dzięki nim dostarcza się mnóstwo witamin, minerałów i innych substancji odżywczych, które konieczne są do optymalnego funkcjonowania.

Przed zjedzeniem ich, konieczne jest jednak dokładne umycie. Na powierzchni mogą bowiem znajdować się pestycydy, kurz oraz inne drobinki brudu. Dzisiaj wyjawiamy najlepszą metodę, aby cieszyć się czystymi warzywami oraz owocami.

Jak czyścić warzywa i owoce?

Dla znacznej części ludzi zwykłe wypłukanie pod bieżącą wodą marchewki lub jabłka jest w zupełności wystarczające. I o ile drobinki ziemi, piasek czy kurz zostaną zmyte, chemia dalej może się na nich znajdować.

Aby pozbyć się pestycydów, należy najpierw przygotować alkaliczny roztwór, który skutecznie je rozpuszcza. W tym celu do jednego litra wody wsypuje się jedną łyżkę zwykłej sody oczyszczonej i miesza do rozpuszczenia.

W tak przygotowanym płynie wystarczy następnie zanurzyć warzywa czy owoce i wymoczyć je przez kilka minut. Kilka minut więcej można poświęcić rzodkiewkom, czereśniom, cytrusom czy śliwkom, gdyż te często są nimi spryskane w dużych ilościach.

Przydatne narzędzie

Dobrym przyzwyczajeniem jest również korzystanie ze szczotki do mycia warzyw i owoców. Twardość włosia dobiera się do rodzaju mytego produktu. Miękkie truskawki szoruje się miękką szczotką, a marchewki można potraktować twardszą.

Szczotka przydaje się szczególnie w sytuacjach, gdy do czynienia ma się z warzywami korzeniowymi. Nierzadko są oblepione trudnym w usunięciu brudem, a kilka przeciągnięć szczotką znacznie ułatwia zadanie.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu  dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst  wyjawia przepis na maślankowe kotlety z piersi z kurczaka.

Mycie owoców i warzyw

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: heroes-diet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Dodała do wody i wstawiła do mikrofalówki. Po chwili sprzęt lśnił czystością
Czytaj więcej >

Porady

Jaką bułkę dodajesz do kotletów mielonych? Ta sprawdza się najlepiej
Czytaj więcej >

Porady

Czy płatki owsiane trzeba gotować? 1 składnik sprawia, że nie są tak zdrowe, jak sądzisz
Czytaj więcej >

Porady

Ogórki małosolne nie chcą kisnąć. Znamy najczęstszą przyczynę
Czytaj więcej >

Porady

Uczestniczka „Ślubu od pierwszego wejrzenia" schudła 17 kg. Obyło się bez drastycznej diety
Czytaj więcej >

Porady

Lepiej kupować kurczaka w całości czy w kawałkach? Bosacka rozwiała wątpliwości
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]