Czy woskowane jabłka są szkodliwe? Ogiński rozwiał wszelkie wątpliwości
Skórka jabłka często jest pokryta woskiem. Nawet owoc pochodzący z domowego ogródka może mieć cienką warstwę ochronnej substancji. Piotr Ogiński wyjaśnia, skąd się ona bierze i czy jest bezpieczna dla naszego zdrowia.
Dlaczego na jabłkach można znaleźć wosk?
Niektóre owoce, np. cytryny, są przez producentów specjalnie pokrywane woskiem. Zabieg ma wydłużyć ich trwałość, niezbędną do bezpiecznego przetransportowania owoców. Jednak w przypadku jabłek błyszcząca skórka nie zawsze jest efektem celowego działania człowieka.
Jak pokazał Piotr Ogiński, nawet na owocach pochodzących z własnej uprawy, znaleźć można całkiem sporą ilość naturalnie wytworzonego wosku. Jabłko pokrywa się ochronną otoczką, by zabezpieczyć swoje wnętrze przed wpływem środowiska, przede wszystkim przed nadmierną utratą wilgoci.
Czy wszystkie jabłka pokryją się woskiem?
Tłusta, pokryta naturalną warstwą wosku skórka charakteryzuje wiele odmian jabłek, ale nie wszystkie. Odmiana Szampion zachowa suchą skórkę nawet, gdy będzie już bardzo dojrzała. Błyszczącą otoczkę znajdziemy zaś m.in. na jabłkach odmiany Gala, Ligol czy Jonagold.
Nie oznacza to jednak, że tylko po Szampiony powinniśmy sięgać. Woski występujące naturalnie nie są szkodliwe dla zdrowia i jedzenie owocu ze skórką — niezależnie od jego odmiany — będzie dla nas korzystne.
Czy jedzenie jabłek woskowanych jest bezpieczne?
Nawet sztucznie dodane woski nam nie zaszkodzą. Najpowszechniej wykorzystywane substancje zostały bowiem uznane za całkowicie bezpieczne. Warto zwrócić też uwagę na fakt, że licznie występujące w skórce jabłka triterpeny wspierają wzrost mięśni. Dowiedziono też, że mogą one zmniejszać ryzyko cukrzycy typu II.
Jabłek zatem obierać nie trzeba. Warto jednak zawsze starannie je umyć, najlepiej z zastosowaniem sody oczyszczonej. Producenci bowiem często oprócz wosków stosują także inne substancje, które mają przedłużyć trwałość owocu.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na przysmaki z jabłkami. Szczególnie polecamy prostą babciną szarlotkę na smalcu . Być może też spodoba wam się rosół z dodatkiem słodkiego owocu — jest niesamowicie aromatyczny.