Smakosze.pl Dieta Czym różnią się borówki od wilczych jagód?
Hans, pixabay

Czym różnią się borówki od wilczych jagód?

10 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Obecnie panuje sezon na jagody, dlatego wiele osób zajada się świeżymi borówkami. Wybierając się do lasu, trzeba jednak uważać, aby nie pomylić ich z wilczą jagodą. Już 2 małe sztuki po zjedzeniu mogą wywołać silne zatrucie.

Niekiedy będąc na spacerze w lesie, znajdujemy rejony, w których rośnie wiele krzewów obsypanych jagodami. Choć ogólnie niebezpiecznym pomysłem jest zrywanie ich i jedzenie, pewien gatunek jest szczególnie groźny.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Mowa oczywiście o wilczej jagodzie, która do złudzenia przypomina popularne borówki. Z uwagi na tę cechę i ich silną toksyczność, nie należy ich spożywać pod żadnym pozorem.

Wilcze jagody - dlaczego są niebezpieczne?

Cała roślina wilczej jagody jest trująca, zarówno korzenie, łodygi, liście, kwiaty czy owoce, zawierają silnie szkodliwe dla człowieka substancje - choć w owocach jest ich największa koncentracja.

Niezależnie od spożycia świeżych lub suszonych fragmentów rośliny, człowiek dozna uszczerbku na zdrowiu. Dawka śmiertelna wynosi 10-20 owoców dla osoby dorosłej, a dla dzieci 3-4 owoce.

Zastosowania wilczej jagody

Roślina ta może być jednak również wykorzystywana w lecznictwie. Preparaty z niej wykonane pomagają lub są wykorzystywane między innymi na:

  • problemy jelitowe

  • wrzody

  • zapalenie nerek

  • ból i zapalenie ucha

  • badania okulistyczne

  • problemy ze snem

  • napady padaczkowe

Wygląd wilczej jagody

Roślina ta jest krzewem o wysokości od 50 do 150 cm. Jego łodyga jest fioletowa, a iście są ciemnozielone, o jajowatym lub eliptycznym kształcie. Owoce są z kolei fioletowo-czarne i błyszczące na słońcu. Łatwo pomylić je z owocami borówki.

Wilcza jagoda
undefined

Źródło: canva.com/Beeldbewerking, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl; medme.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy