Smakosze.pl Przepisy Czym różnią się pyzy od kartaczy?
Wikimedia Commons/ Łukasz Pojezierski 'Lukaszeq' CC A-S 3.0;

Czym różnią się pyzy od kartaczy?

27 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Pyzy i kartacze to klasyka polskiej sztuki gastronomicznej. Dania na bazie ziemniaków są bardzo popularne w całym naszym kraju, wszak kartofle są tanim i wydajnym źródłem kalorii i substancji odżywczych. Sporo osób ma jednak problem z rozróżnieniem obu typów kluch.

Na szczęście istnieje banalnie prosta w zapamiętaniu zasada, która pozwoli nikomu więcej nie zaliczyć wpadki. Jeśli więc często musisz wspomagać się zapiskami, poniżej prezentujemy najprostszy sposób, aby więcej nie musieć zastanawiać się nad różnicami obu dań.

Kartacze i pyzy - jak je rozróżnić?

Gdy zaczynamy przygotowywać ciasto na kartacze, w recepturze nie znajduje się mąka ziemniaczana, z kolei do ciasta na pyzy mąka ziemniaczana jest już dodawana. To jest główna, zasadnicza różnica, pomiędzy obiema kultowymi potrawami.

Pyzy mają również okrągły kształt, gdzie kartacze formowane są w podłużne, długie kluski. Tym razem mamy dla was sposób przygotowania kartaczy, gdyż są odrobine mniej popularne od pyz. Ich smak jest tak doskonały, że ciężko im się oprzeć.

Na naszej stronie możesz przeczytać wiele informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak wyglądają ceny młodych ziemniaków, które już można kupować. W tym tekście wyjaśniamy, dlaczego ceny w restauracjach tak szybko rosną.

Źródło: arfo, Getty Images

Przepis na tradycyjne kartacze

Składniki:

  • 1,5 kg surowych ziemniaków

  • 800 g ugotowanych ziemniaków

  • 600 g mięsa mielonego

  • jajko

  • sól

  • pieprz

  • 2 cebule

  • olej

Surowe ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, a następnie odstaw na sitku. Zebraną pod sitkiem skrobie zbierz i dodaj do kartofli. Gotowane bulwy przepuść przez praskę i zmieszaj je z jajkiem i surowymi ziemniakami. Wyrób gładkie ciasto.

Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj do niej mięso, dopraw solą i pieprzem i smaż, aż farsz stanie się smakowicie zrumieniony. Odstaw go na bok po usmażeniu i zaczekaj, aż całkowicie ostygnie, w innym wypadku zaparzy ciasto.

Ciasto podziel na mniejsze porcje, a na każdą połóż odrobinę farszu. Uformuj z nich podłużne kluchy i gotuj je przez 10 minut. Podawaj z kwaśną śmietaną i okrasą złożoną z wysmażonych skwarek i skarmelizowanej cebuli. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: cosdobrego.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy