Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa mielonego. Pulpety będą 100 razy lepsze
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.04.2023 18:34

Zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa mielonego. Pulpety będą 100 razy lepsze

pulpety z marchewką
canva/Professor25, canva/GMVozd

Robisz na obiad pulpety? Koniecznie dodaj do nich startą marchewkę. Produkt podkreśli smak i doskonale nawilży danie. Wieprzowe pulpety podane z domowym sosem zachwycą każdego miłośnika mięsnych dań.

Pulpety w sam raz na rodzinny obiad

Pulpety są zawsze pysznym pomysłem na szybkie i pożywne danie. Podane z ziemniakami i domowym sosem pomidorowym, grzybowym lub koperkowym dosłownie rozpływają się w ustach. Wystarczy, że dodasz do mięsa jeden składnik, a całe danie będzie jeszcze smaczniejsze.

Do pulpetów najlepsza będzie karkówka, szynka lub łopatka wieprzowa. Mięso samodzielnie zmiel w maszynce i dopiero później połącz z pozostałymi składnikami. Kawałek wieprzowiny będzie o wiele zdrowszy i smaczniejszy niż mięso garmażeryjne.

Pulpety dopraw ziołami prowansalskimi, cebulą, solą oraz pieprzem. Dodaj również startą marchewkę, która podkreśli smak i dodatkowo nawilży mięso. Pulpety obsmaż na patelni, a następnie gotuj w przygotowanym wcześniej sosie. Będą przepyszne.

 

Ogórki kiszone są puste w środku? 1 banalny trick i raz na zawsze zapomnisz o problemie

Przepis na pulpety wieprzowe

Składniki:

  • 500 g szynki, łopatki lub karkówki wieprzowej
  • średnia marchewka
  • cebula
  • kajzerka namoczona w mleku
  • jajko
  • płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do obsmażenia

 

Jak zrobić soczyste pulpety z marchewką?

Mięso zmiel w maszynce i przełóż do miski. Dodaj pokruszoną, namoczoną kajzerkę w mleku, startą na tarce cebulę, startą marchewkę i wyrabiaj przez chwilę. Następnie wbij jajko, wsyp sól, pieprz i zioła prowansalskie. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.

Po tym czasie wyrabiaj małe pulpety, obtocz je w mące i przesmaż na maśle lub oleju, a następnie gotuj pod przykryciem w ulubionym sosie, smacznego.

Na obiad przygotuj również bitki w sosie grzybowym oraz gołąbki według przepisu Ewy Wachowicz. Nie uwierzysz, jaką zupą zalewa całe danie.

pulpety.jpg
canva/etorres69