Delikatna i soczysta wątróbka z piekarnika. Zapomnij o smażeniu
Zwykle, gdy nachodzi ochota na wątróbkę, myśli się o przygotowaniu jej na patelni, jednak dzisiaj prezentujemy zupełnie inny sposób. Wątróbka z piekarnika wychodzi idealnie delikatna, soczysta i pełna smaku. Taki posiłek można podać całej rodzinie z dodatkiem ziemniaków lub zwykłego chleba.
Wątróbka z piekarnika charakteryzuje się przede wszystkim znacznie mniejszą kalorycznością, w porównaniu do wątróbki z patelni. Nie potrzeba wszak do niej tak dużo tłuszczu, aby stała się równie złocista.
Przepis na wątróbkę z piekarnika
Składniki:
-
500 g wątróbki drobiowej
-
2 jabłka
-
2 cebule
-
sól
-
pieprz
-
majeranek
Wątróbkę dokładnie oczyść ze wszystkich błonek i ścięgien. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Cebule obierz ze skórki i pokrój w plasterki lub piórka, a następnie posyp nią wątróbkę.
Wszystkie składniki w naczyniu dopraw dużą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu oraz majeranku. Pamiętaj, aby nie dodać soli, inaczej wątróbka zanadto się wysuszy i wyjdzie twarda.
Naczynie zakryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza na 20 minut. Po tym czasie dodaj obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka i piecz kolejne 10 minut w 160 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu dopraw wątróbkę solą. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić cukinię faszerowaną wątróbką. Ten tekst pokazuje przepis na wątróbkę w cieście.
Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, żeby kotlety mielone były puszyste? Mamy niezawodną sztuczkę
-
Przepis na szybkie racuchy jogurtowe. Idealnie puszyste za każdym razem
-
Zapiekanka ziemniaczana z szynką i serem. Pomysł na niedrogi i pyszny obiad
Źródło: fajnegotowanie