Smakosze.pl Przepisy Delikatna i soczysta wątróbka z piekarnika. Zapomnij o smażeniu
canva/Tatiana Volgutova

Delikatna i soczysta wątróbka z piekarnika. Zapomnij o smażeniu

3 kwietnia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Zwykle, gdy nachodzi ochota na wątróbkę, myśli się o przygotowaniu jej na patelni, jednak dzisiaj prezentujemy zupełnie inny sposób. Wątróbka z piekarnika wychodzi idealnie delikatna, soczysta i pełna smaku. Taki posiłek można podać całej rodzinie z dodatkiem ziemniaków lub zwykłego chleba.

Wątróbka z piekarnika charakteryzuje się przede wszystkim znacznie mniejszą kalorycznością, w porównaniu do wątróbki z patelni. Nie potrzeba wszak do niej tak dużo tłuszczu, aby stała się równie złocista.

Przepis na wątróbkę z piekarnika

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej

  • 2 jabłka

  • 2 cebule

  • sól

  • pieprz

  • majeranek

Wątróbkę dokładnie oczyść ze wszystkich błonek i ścięgien. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Cebule obierz ze skórki i pokrój w plasterki lub piórka, a następnie posyp nią wątróbkę.

Wszystkie składniki w naczyniu dopraw dużą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu oraz majeranku. Pamiętaj, aby nie dodać soli, inaczej wątróbka zanadto się wysuszy i wyjdzie twarda.

Naczynie zakryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza na 20 minut. Po tym czasie dodaj obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka i piecz kolejne 10 minut w 160 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu dopraw wątróbkę solą. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić cukinię faszerowaną wątróbką. Ten tekst pokazuje przepis na wątróbkę w cieście.

Wątróbka pieczona

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fajnegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy