Smakosze.pl Przepisy Delikatne, drobiowe mielone z pikantnym dodatkiem
canva/Yana Gayvoronskaya

Delikatne, drobiowe mielone z pikantnym dodatkiem

18 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlety mielone, z uwagi na przygotowywanie ich z wieprzowiny, nie są zbyt delikatnym i lekkostrawnym posiłkiem. Z tego powodu od czasu do czasu warto zamienić niezdrowe mięso na drób, który jest znacznie lżejszy. W tekście pokazujemy, jak zrobić pyszne mielone z indyka, które dzięki dodatkowi chrzanu i kolendry, są prawdziwymi eksplozjami smaku.

Kotlety mielone z indyka nie różnią się praktycznie niczym podczas procesu gotowania od zwykłych mielonych, więc dosłownie każdy może wprowadzić je do swojego jadłospisu. Taka decyzja z pewnością pozytywnie odbije się zarówno na zdrowiu, jak i przyjemności z jedzenia.

Indyk, podobnie jak praktycznie każdy inny drób, wiele zyskuje po doprawieniu go kolendrą. Zioło to charakteryzuje się specyficznym, lekko cytrusowym aromatem, doskonale podkreślającym delikatność drobiowego mięsa. Chrzan z kolei nadaje pikantności, która pobudza kubki smakowe oraz układ pokarmowy do lepszej pracy.

Przepis na kotlety mielone z indyka

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa z indyka

  • 2 kajzerki suszone

  • 2 łyżki chrzanu

  • 2 łyżeczki suszonej kolendry

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżeczki musztardy Dijon

  • sól

  • pieprz

  • olej

  • bułka tarta

  • szklanka mleka

Zacznij od wrzucenia kajzerek do zimnego mleka i namoczenia ich. Po kilku minutach dokładnie odciśnij bułki z nadmiaru płynu i umieść je w dużej misce. Dodaj do nich zmielone mięso z indyka, 2 łyżki chrzanu, 2 łyżeczki kolendry, 3 łyżeczki musztardy oraz 3 drobno siekane ząbki czosnku.

Zacznij mieszać masę mięsną za pomocą drewnianej łyżki, a następnie przejdź do wyrabiania dłonią. Dopraw mięso solą oraz pieprzem. Jeśli masa jest zbyt sucha, podlej ją odrobiną mleka. Uformuj z masy kotlety o wielkości klasycznych mielonych i odkładaj je na bok.

Na talerzu rozsyp dużą ilość bułki tartej i obtaczaj w niej surowe kotlety. Na patelni rozgrzej mocno olej i wykładaj na niego mięso. Smaż z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładaj kotlety na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj ze swoją ulubioną surówką oraz gotowanymi na parze ziemniakami. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić idealnego burgera wołowego. Ten tekst pokazuje, dlaczego warto kłaść kostkę lodu na grillowane mięso.

Kotlet mielony z indyka

Źródło zdjęcia: canva/Ryzhkov, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy