Dlaczego kluski śląskie wychodzą gumowate? Wszystko przez banalny błąd
Kluski śląskie są smacznym ziemniaczanym wyrobem, cenionym przez wielu smakoszy. Ich przygotowanie jednak wymaga dobrania odpowiednich proporcji składników. Zbyt duża ilość mąki i jajek może spowodować, że kluski wyjdą twarde i gumowate. Wiemy, co zrobić, aby tego uniknąć.
Dobry przepis na kluski śląskie — element klasycznego śląskiego obiadu — musi uwzględniać odpowiednią ilość mąki ziemniaczanej. Powinna ona stanowić 1/4 wykorzystywanych do przygotowania dania ziemniaków. Trzymając się tej zasady, kluski zawsze wyjdą nam delikatne i smaczne.
Przepis na idealne kluski śląskie
Z podanych proporcji wyjdzie około 40 klusek średniej wielkości.
Składniki:
1 duże jajo
ok. 800 g ugotowanych ziemniaków
ok. 200 g mąki ziemniaczanej
sól w ilości do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy je i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy je i odstawiamy na kilka minut. Następnie przeciskamy je przez praskę i umieszczamy w misce.
Wyrównujemy powierzchnię, a następnie łyżką wyjmujemy 1/4 ilości warzywa. W to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wbijamy jajko i doprawiamy całość solą.
Wyrabiamy ciasto i formujemy z niego okrągłe kluski z dziurką. W garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Kluski gotujemy partiami przez kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjmujemy je przy pomocy łyżki cedzakowej. Kluski śląskie podajemy z sosem. Dobrze sprawdzi się grzybowy. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/travellinglight
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Napowietrzone racuszki z dodatkiem ubitego białka. Drobny dodatek nadaje lekkości
Surówka witaminowa z kiszonej kapusty z dodatkiem kurkumy. Słoneczna porcja zdrowia
Jak uniknąć sklejania się pierogów podczas gotowania? Patent jest prostszy niż myślisz
Źródło: kesycodziennosci