Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dlaczego kluski śląskie wychodzą gumowate? Wszystko przez banalny błąd

Dlaczego kluski śląskie wychodzą gumowate? Wszystko przez banalny błąd

Dlaczego kluski śląskie wychodzą gumowate?
canva/sitriel

Kluski śląskie są smacznym ziemniaczanym wyrobem, cenionym przez wielu smakoszy. Ich przygotowanie jednak wymaga dobrania odpowiednich proporcji składników. Zbyt duża ilość mąki i jajek może spowodować, że kluski wyjdą twarde i gumowate. Wiemy, co zrobić, aby tego uniknąć.

Dobry przepis na kluski śląskie — element klasycznego śląskiego obiadu — musi uwzględniać odpowiednią ilość mąki ziemniaczanej. Powinna ona stanowić 1/4 wykorzystywanych do przygotowania dania ziemniaków. Trzymając się tej zasady, kluski zawsze wyjdą nam delikatne i smaczne.

Przepis na idealne kluski śląskie

Z podanych proporcji wyjdzie około 40 klusek średniej wielkości.

Składniki:

  • 1 duże jajo

  • ok. 800 g ugotowanych ziemniaków

  • ok. 200 g mąki ziemniaczanej

  • sól w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy je i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy je i odstawiamy na kilka minut. Następnie przeciskamy je przez praskę i umieszczamy w misce.

Wyrównujemy powierzchnię, a następnie łyżką wyjmujemy 1/4 ilości warzywa. W to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wbijamy jajko i doprawiamy całość solą.

Wyrabiamy ciasto i formujemy z niego okrągłe kluski z dziurką. W garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Kluski gotujemy partiami przez kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Wyjmujemy je przy pomocy łyżki cedzakowej. Kluski śląskie podajemy z sosem. Dobrze sprawdzi się grzybowy. Smacznego.

Tłuczone ziemniaki z obiadu są idealne na kluski
Tłuczone ziemniaki z obiadu są idealne na kluski

Źródło zdjęcia: canva/travellinglight

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kesycodziennosci

Zapraszamy na nasz Instagram