Smakosze.pl Porady Dlaczego najlepsi kucharze dodają do rosołu ocet? Nie uwierzysz, jaką ten płyn ma moc
canva/gbh007

Dlaczego najlepsi kucharze dodają do rosołu ocet? Nie uwierzysz, jaką ten płyn ma moc

9 grudnia 2022

Dobry rosół musi być aromatyczny i esencjonalny. Najlepszym sposobem na przyrządzenie dania smacznego, pełnego cennych składników odżywczych jest wlanie do gotującego się wywaru niewielkiej ilości octu. Trik szefów kuchni jest niezawodny. Zdradzamy, jak działa.

Sekretem idealnego rosołu nie są odpowiednie proporcje warzyw, mięsa i wody. One są podstawą , lecz o wiele ważniejszym składnikiem, o którym wie być może tylko część szefów kuchni, jest ocet spirytusowy. Jaka jest jego funkcja? Wyjaśniamy.

Dlaczego warto wlać ocet do rosołu?

Ocet spirytusowy jest kwaśny. Będzie zatem pomocny w zbalansowaniu smaku zupy. Nie jest to jednak jego główne zadanie. Dużą istotniejszą dla smaku dania funkcją kwasu octowego będzie rozpuszczanie tkanki chrzęstnej i łącznej znajdujących się w mięsie.

Dodając go, uzyskamy bardziej esencjonalny, bogaty w kolagen bulion, ponieważ zazwyczaj zgromadzone w „głębi” mięsa składniki odżywcze będą miały możliwość „przejść” do wywaru. Potrawa będzie smaczniejsza i znacznie zdrowsza.

Ile octu można dodać do rosołu, nie tracąc smaku?

Jeśli przed wlaniem octu do rosołu powstrzymuje Was obawa, że jego smak będzie wyczuwalny w daniu, spieszymy poinformować, że na 5 litrów zupy potrzebna jest zaledwie łyżka kwaśnej przyprawy.

Najlepszym momentem na dodanie jest ten, gdy rosół gotuje się na wolnym ogniu od godziny, lecz nie wrzucaliśmy do niego jeszcze warzyw. Mięso już nieco zmięknie, a ocet pomoże „otworzyć” odpowiednie struktury, które skrywają to, co w nim najcenniejsze,

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na rosoły z innymi smakowitymi dodatkami. Polecamy szczególnie wersję z kurkumą i imbirem oraz wyrazistą w smaku zupę z ostrą papryką .

 Ocet warto dodać do rosołu
canva/FoodieMedia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy