Smakosze.pl Porady Dlaczego ogórki kiszone są miękkie w środku?
canva/Vulcanov

Dlaczego ogórki kiszone są miękkie w środku?

19 stycznia 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Otworzyłeś słoik z wymarzonymi kiszonymi ogórkami, a one są miękkie w środku? Niestety, nie mamy dla Ciebie dobrych informacji. Przysmaku nie da się już uratować. Warto jednak zapoznać się z kilkoma cennymi wskazówkami, dzięki którym już w tym roku unikniesz przykrej niespodzianki i będziesz cieszył się idealnym przysmakiem. Szczególnie ważny jest wybór samych ogórków do kiszenia.

Lato jest czasem przygotowywania przetworów. Szczególnie dużą popularnością cieszy się kiszenie ogórków. Nic dziwnego, w końcu przysmak nie od dziś ma status niemal kultowego. Zachęcamy Was, aby podejść do tej czynności w pełnym skupieniu, ponieważ nawet mały błąd może sporo kosztować i nasze ogórki staną się miękkie, a nawet puste w środku.

Dlaczego ogórki kiszone są miękkie w środku?

Jeśli chcemy cieszyć się zimą idealnie twardymi i chrupkimi ogórkami kiszonymi, powinniśmy wybierać do kiszenia tylko te, które mają jak najwyższą jakość . Upewnijmy się, że pochodzą one z ekologicznych plantacji i nie były nawożone szkodliwymi nawozami. Postaw na sprawdzone odmiany m.in. ogórki śremskie . Wysoka jakość warzyw jest po prostu gwarancją ich smaku. Unikaj niepewnych źródeł. Najlepiej kup warzywa u miejscowego rolnika.

Tuż przed kiszeniem namocz ogórki w zimnej wodzie i zostaw je na co najmniej kilka godzin . Zdaniem miłośników gotowania, ten patent sprawi, że na pewno wyjdą one idealnie jędrne i chrupkie.

Przed włożeniem ogórków do słoika koniecznie sprawdź również, czy nie są one w żaden sposób uszkodzone np. czy nie ma na nich pleśni. Niestety, ale takich okazów po prostu nie da się już uratować, a nasza praca po prostu idzie na marne. Przy okazji przyjrzyj się dokładnie słoikom. W razie potrzeby kup nowe zakrętk i. Wszelki pochodzący z nich brud i pleśń niestety także zniweczy nasze plany o pysznych przetworach.

Warto również sięgnąć po sprawdzony przepis na ten wyjątkowy przetwór. Jeden z najlepszych znajdziecie tutaj . Warto również zapoznać się z bezcennymi poradami siostry Anastazji na temat kiszenia ogórków. Znajdziesz je w tym artykule .

Ogórki małosolne wyjdą idealnie
Ogórki małosolne wyjdą idealnie

źródło: canva/ PhotoMix Company z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródła: winiary/ onet gotowanie/ kuchnia wp/ interia/ polki pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy