Smakosze.pl Porady Dlaczego warto dodać sól do kawy?
canva/pixelshot

Dlaczego warto dodać sól do kawy?

10 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Kawa dla wielu osób jest niezastąpionym napojem. Bez niego trudno im się obudzić, pracować czy skoncentrować. Sposobów na przygotowanie kawy jest wiele. Jedni piją małą czarną, inni zabielają ją mlekiem i słodzą. Niektórzy wzbogacają ją przyprawami. A wiecie, dlaczego warto dodać do kawy sól? Jest na to kilka mocnych argumentów.

Wiele osób nie wyobraża sobie kawy bez cukru i mleka, bo dzięki tym dodatkom nie jest gorzka. Niektórzy zaś wzbogacają ją przyprawami, dodają np. trochę cynamonu, czy tak jak w krajach arabskich kardamonu. Jednak do kawy można też dodać sól, co zresztą od dawna czynią w Skandynawii czy na Węgrzech. I naprawdę warto to zrobić. Sprawdźcie dlaczego.

Dlaczego warto dodać sól do kawy?

Choć pierwsza myśl o połączeniu kawy z solą nie wydaje się zachęcająca, to jednak pomyślcie o słonym karmelu czy czekoladzie z dodatkiem soli. Czy nie smakują doskonale? Sól podkreśla ich słodkość, a jednocześnie doskonale ją balansuje. W kawie sól stanowi zaś równowagę dla gorzkiego smaku. Zamiast więc słodzić kawę, by nie była gorzka, możesz ją posolić.

Opcja zastąpienia cukru solą, jest też wskazana dla osób dbających o szczupłą linię. Pozwala cieszyć się niegorzkim naparem kawy, nie dostarczając przy tym organizmowi dodatkowych kalorii.

Dodając sól do kawy, można skorzystać jeszcze z innych plusów. Jak wiadomo kawa działa moczopędnie, zaś sól wiąże wodę w organizmie. To przeciwne działanie kawy i soli prowadzi do wniosku, że dzięki dodatkowi soli, kawa wypłucze z naszego organizmu mniej cennych składników.

Jednym ze składników wymywanych przez kawę z naszego organizmu jest sód. I to właśnie on jest jednym ze składników soli. Tak więc dosalając kawę, możesz zniwelować ubytek sodu w organizmie.

Kiedy i ile soli dodać?

Wiadomo, że ogólnie w naszej diecie jest za dużo soli. Jednak nic, tak jak ona nie potrafi dodać smaku. Dlatego stosujmy ją, ale z umiarem. Również dodając do kawy. Tu oczywiście bardziej chodzi o względy smakowe, bo przesolona kawa z pewnością nie przejdzie nam przez gardło. Ilość soli, którą warto dodać do kawy, jest więc rzeczą indywidualną. Jednak szczypta wydaje się ilością wystarczającą.

Jeśli chodzi o moment dodawania soli do kawy, są dwie szkoły. Jedna mówi, żeby solą oprószyć zaparzaną kawę, druga, by solą doprawić już gotowy napar. Ta druga opcja wydaje się rozsądniejsza, bo jest wtedy mniejsza szansa, na przesadzenie z dodatkiem soli. Jednak tak naprawdę musicie sami zobaczyć, która wersja bardziej wam odpowiada.

Na naszej stronie znajdziecie też inne, kawowe porady. Sprawdźcie, dlaczego lepiej nie dodawać mleka do kawy , a także co do niej dodać, by nie mieć ochoty na słodycze .

sól
sól

Źródło zdjęcia: canva/seksanwangjaisuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy, zdrowie.wprost

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy