Smakosze.pl
Kawa z mlekiem

Pixnio / licencja: CC 0

Czemu lepiej nie dodawać mleka do kawy?

6 Lutego 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Nic nie pobudza tak dobrze, jak poranna kawa. Liczne grono smakoszy codziennie sięga po ten napój w rozmaitych wariantach. Bez dwóch zdań najpopularniejszym dodatkiem jest mleko. Okazuje się, że kawa w takiej odsłonie ma swoje wady. Niepozorny napój negatywnie wpływa na trawienie.

Kawa niejednokrotnie przyprawiała nas o miłe doznania smakowe. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tego pobudzającego napitku. Znaczna część z nich wzbogaca kawę o mleko. Lepiej wiedzieć, z czym może się to wiązać.

Jak kawa z mlekiem wpływa na zdrowie?

Nie od dziś wiadomo, że przyjmowane przez nas pokarmy bezpośrednio odbijają się na naszym organizmie. Kawa nie jest tutaj wyjątkiem. Ogólnie napój sam w sobie można uznać za zdrowy. Oczywiście dotyczy to sytuacji, w której nie sięgamy po niego więcej niż cztery razy dziennie.

Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, czy zdrowsza jest kawa sypana, czy rozpuszczalna. Dziś skupimy się na napoju wzbogaconym o mleko. Trzeba przyznać, że po kawę w takiej odsłonie sięga wiele osób.

Kawa z dodatkiem mleka mogą spowolnić procesy trawienia. Tym samym zjedzone przez nas posiłki, dłużej będą zalegały w żołądku. Wszystko przez reakcję białek zawartych mleku z kwasami występującymi w kawie.

Problemy z trawieniem to nie wszystko. Kawa z mlekiem jest o wiele bardziej kaloryczna. W związku z tym lepiej nie sięgać po nią, kiedy zamierzamy zgubić zbędne kilogramy. Warto zauważyć, że kawa z mlekiem i cukrem bez problemu może mieć więcej niż 100 kcal. Dla porównania napój pozbawiony dodatków ma około 4 kcal.

Mleko wpływa również negatywnie na działanie napoju. Za jego sprawą zawarta w kawie kofeina nie przyswaja się tak dobrze. Jednak nie można zapomnieć o tym, że kawa z mlekiem ma swoje zalety. O czym warto pamiętać?

Jakie plusy ma kawa z mlekiem?

Kawa sama w sobie może w drażniący sposób zadziałać na nasz żołądek. Wszystko przez jej kwasowy odczyn. W takiej sytuacji dobrym rozwiązaniem jest dodatek w postaci mleka. Dzięki niemu osoby borykające się z nadkwasotą i wrzodami nie będą czuły takiego dyskomfortu po wypiciu kawy.

Czarna kawa słynie z tego, że wypłukuje wapń. Mleko dostarcza tego składnika, w związku z tym nie odczujemy jego niedoborów. Trzeba przyznać, że to spory atut. Warto jednam zauważyć, że podobny efekt można osiągnąć po prostu odpowiednim jadłospisem.

Kawa z mlekiem ma swoje wady i zalety. Z pewnością warto zastanowić się nad tym, czy po nią sięgać. Jeśli się na to zdecydujemy, wówczas najlepiej zastąpić napojem deser. W takiej sytuacji nie wpłynie ona negatywnie na naszą sylwetkę. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak na organizm wpływa miesiąc bez kawy z mlekiem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Philips; WP Kuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

suszenie grzybów

Porady

Jak suszyć grzyby? Metoda babci nie ma sobie równych, jest lepsza niż piekarnik

Czytaj więcej >
Na jakim mięsie ugotować rosół?

Porady

Na jakim mięsie najlepiej ugotować rosół? Dotarliśmy do porady z 1930 roku

Czytaj więcej >
herbata z miodem

Porady

Czy warto pić gorącą herbatę z miodem i cytryną? Eksperci mają wiele zastrzeżeń

Czytaj więcej >
Mycie jaj przed włożeniem do lodówki nie jest bezpieczne

Porady

Myjecie jajka przed włożeniem do lodówki? Częsty błąd może wiele kosztować

Czytaj więcej >
rosół z imbirem

Porady

Dlaczego warto wrzucić imbir do rosołu? Doskonały patent na jesienne chłody

Czytaj więcej >
grzyby

Porady

Jak długo należy gotować grzyby? Informacje istotne dla smaku i Twojego zdrowia

Czytaj więcej >