Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czemu lepiej nie dodawać mleka do kawy?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 03.06.2021 02:00

Czemu lepiej nie dodawać mleka do kawy?

Kawa z mlekiem
Pixnio / licencja: CC 0

Kawa niejednokrotnie przyprawiała nas o miłe doznania smakowe. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tego pobudzającego napitku. Znaczna część z nich wzbogaca kawę o mleko. Lepiej wiedzieć, z czym może się to wiązać.

Jak kawa z mlekiem wpływa na zdrowie?

Nie od dziś wiadomo, że przyjmowane przez nas pokarmy bezpośrednio odbijają się na naszym organizmie. Kawa nie jest tutaj wyjątkiem. Ogólnie napój sam w sobie można uznać za zdrowy. Oczywiście dotyczy to sytuacji, w której nie sięgamy po niego więcej niż cztery razy dziennie.

Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, czy zdrowsza jest kawa sypana, czy rozpuszczalna. Dziś skupimy się na napoju wzbogaconym o mleko. Trzeba przyznać, że po kawę w takiej odsłonie sięga wiele osób.

Kawa z dodatkiem mleka mogą spowolnić procesy trawienia. Tym samym zjedzone przez nas posiłki, dłużej będą zalegały w żołądku. Wszystko przez reakcję białek zawartych mleku z kwasami występującymi w kawie.

Problemy z trawieniem to nie wszystko. Kawa z mlekiem jest o wiele bardziej kaloryczna. W związku z tym lepiej nie sięgać po nią, kiedy zamierzamy zgubić zbędne kilogramy. Warto zauważyć, że kawa z mlekiem i cukrem bez problemu może mieć więcej niż 100 kcal. Dla porównania napój pozbawiony dodatków ma około 4 kcal.

Mleko wpływa również negatywnie na działanie napoju. Za jego sprawą zawarta w kawie kofeina nie przyswaja się tak dobrze. Jednak nie można zapomnieć o tym, że kawa z mlekiem ma swoje zalety. O czym warto pamiętać?

Jakie plusy ma kawa z mlekiem?

Kawa sama w sobie może w drażniący sposób zadziałać na nasz żołądek. Wszystko przez jej kwasowy odczyn. W takiej sytuacji dobrym rozwiązaniem jest dodatek w postaci mleka. Dzięki niemu osoby borykające się z nadkwasotą i wrzodami nie będą czuły takiego dyskomfortu po wypiciu kawy.

Czarna kawa słynie z tego, że wypłukuje wapń. Mleko dostarcza tego składnika, w związku z tym nie odczujemy jego niedoborów. Trzeba przyznać, że to spory atut. Warto jednam zauważyć, że podobny efekt można osiągnąć po prostu odpowiednim jadłospisem.

Kawa z mlekiem ma swoje wady i zalety. Z pewnością warto zastanowić się nad tym, czy po nią sięgać. Jeśli się na to zdecydujemy, wówczas najlepiej zastąpić napojem deser. W takiej sytuacji nie wpłynie ona negatywnie na naszą sylwetkę. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak na organizm wpływa miesiąc bez kawy z mlekiem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Philips; WP Kuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Mleko Kawa