Dlaczego warto dodać starte ziemniaki do kotletów mielonych? Powody zachwycają
Kotlety mielone z dodatkiem ziemniaków są o niebo lepsze niż przyrządzane z namaczaną kajzerką. Starte na tarce surowe warzywo sprawia, że mięso wychodzi soczyste i niesamowicie delikatne. Jednocześnie całość staje się bardziej sycąca. Musicie choć raz spróbować.
Przepis na znakomite kotlety mielone z ziemniakiem
Prosty i dobrze znany na Podlasiu dodatek do kotletów mielonych odmieni wasze spojrzenie na to danie. Wilgotna masa ziemniaczana nadaje mięsu nadzwyczaj przyjemnej soczystości i puszystości. Nie można sobie odmówić skosztowania.
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 duże ziemniaki
- 1 większa cebula
- 2-4 ząbki czosnku
- 2 jaja klasy L
- 8 łyżek wody
- sól i pieprz w ilości do smaku
- bułka tarta do obtaczania
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić pyszne kotlety mielone? Dodajcie surowego ziemniaka
Mięso mielone przenosimy do dużej miski. Wbijamy jajka. Całość łączymy ze startymi na tarce ziemniakami, cebula i czosnkiem. Wszystkie te warzywa rozdrabniamy na tarce o niewielkich oczkach.
Dodajemy jeszcze wodę oraz sól i pieprz, a następnie dokładnie wyrabiamy masę na kotlety mielone. Formujemy z niezbyt duże, lekko spłaszczone owale.
Smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy kotlety mielone z obu stron będą ładnie zrumienione, odsączamy na papierowym ręczniku.
Jak podać kotlety mielone z ziemniakiem?
Ciekawą opcją będzie podanie do mięsa niewielkiej porcji sosu pomidorowego lub jogurtu i kiszonej po koreańsku kapusty pekińskiej . Takie połączenie z pewnością spodoba się amatorom kuchni fushion.
Pyszne i soczyste danie doskonale uzupełni też ugotowana na sypko kasza oraz soczysta surówka . Możecie też oczywiście ugotować kilka ziemniaków i postawić na dodatki z gotowanych warzyw takie jak marchewka z groszkiem czy buraczki zasmażane , lecz całość będzie już mocno sycąca.