Smakosze.pl Produkty Dlaczego warto jadać rydze?
canva/konstantin32, Getty Images

Dlaczego warto jadać rydze?

15 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Rydze są jednymi z najbardziej popularnych i łatwo dostępnych grzybów w Polsce. Ich smak jest na tyle doskonały, że pasuje w wielu różnych potrawach. Zawierają one szeroki wachlarz witamin i minerałów, a także mają różne prozdrowotne właściwości.

Rydze to charakterystyczne grzyby o pomarańczowej barwie, szerokim kapeluszu i gęsto rozstawionych blaszkach. Po jego uszkodzeniu wycieka specyficzne pomarańczowe mleczko.

Grzyby te stanowią doskonałą przekąskę dla osób dbających o dietę. W stugramowej porcji znajduje się jedynie około czterdziestu kalorii, dlatego doskonale syci, nie dostarczając zbyt dużo energii.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak cenne są rydze?

Ich największa wartość wbrew pozorom nie skrywa się w smaku, choć ten jest iście wybitny. Zdecydowaną zaletą są liczne właściwości, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka.

Uzupełniają niedobory ważnych witamin, zawierają sporo antyoksydantów, wykazują działanie przeciwreumatyczne, antybakteryjne, a także immunostymulujące. Dostarczają również witaminę D, która ważna jest w okresie zimowym.

Dla kogo rydze są najlepsze?

Najbardziej powinni zainteresować się weganie i wegetarianie, którzy potrzebują dobrych źródeł białka. Rydze zawierają w sobie dobrze przyswajalne białko oraz aminokwasy egzogenne.

Masz ochotę na inne pyszne przepisy? W tym artykule zdradzamy, jak wykonać pyszną pastę z grzybów leśnych. Ten tekst poświęcony został plackom z kiszonych ogórków, które są lepsze od ziemniaczanych.

Niektórym na diecie bezmięsnej może brakować charakterystycznego smaku mięsa - umami. Rydze są go pełne, dlatego warto dodać je do zupy, sosu czy gulaszu warzywnego.

Jak przygotować rydze?

Tutaj można zaszaleć i wszystko zależy głównie od wyobraźni kucharza. Najbardziej popularne są po prostu smażone świeże na maśle, jednak bez problemu można je marynować w zalewie octowej, aby przetrwały długie miesiące.

Istnieje wiele przepisów na sosy, zupy, rydze duszone czy blanszowane. Trzeba mimo wszystko pamiętać, że po zebraniu należy szybko je przyrządzić. Doskonale wytrzymują również mrożenie.

Rydz

Źródło: canva/rustamank, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zywienie.medonet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy