Smakosze.pl

fot. Materiały Partnerskie

Jakie dania warto serwować z grilla?

8 Marca 2021

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Udostępnij:

O tym, że potrawy z grilla są smaczne, nikogo nie trzeba przekonywać. Pieczone na ruszcie dania są zdrowe, mniej tłuste, a co za tym idzie mniej kaloryczne. Przygotowuje się je szybko i właściwie możesz się nimi cieszyć przez cały rok, gdy grillujesz we w

Po pierwsze – przygotuj się do biesiadowania dużo wcześniej

Kiedy szykujesz wiosenne przyjęcie w ogrodzie dla najbliższych, chcesz ich oczarować. Smakiem i wyglądem potraw, które będą królowały na stole. Szukasz więc odpowiednich przepisów i zastanawiasz się, co podbije kubki smakowe Twoich gości. Tymczasem dania z grilla wcale nie muszą być wyszukane. Wręcz przeciwnie. Ich prostota zawojuje smakiem, jeśli tylko postawisz na sprawdzone potrawy.

Zdecydowanie lepiej przygotować grunt zawczasu niż mierzyć się potem z niezadowoleniem gości. Tak samo, jak o przygotowaniu potraw, musisz wcześniej pomyśleć o przygotowaniu sprzętu do biesiadowania. Wybierz grill gazowy. Potrawy, które na nim przyrządzisz są o wiele zdrowsze niż te z węglowego. Co więcej, tego typu urządzenie pozwala na szybsze przygotowanie dań. Nie musisz go też rozpalać, nie stracisz więc cennego czasu przeznaczonego na wspólne biesiadowanie. No chyba, że jednak lubisz wcielać się w rolę grill mastera i niestraszne Ci rozpalanie podpałki i pilnowanie żaru. Wówczas to grill węglowy będzie lepszym wyborem.

Po drugie – zadbaj o różnorodność potraw

Serwując dania z grilla weź pod uwagę, że nie wszyscy lubią to samo. Jedni zachwycą się pieczoną karkówką, inni będą woleli lekki szaszłyk z sezonowych warzyw lub delikatną rybę. Jeśli nie jesteś pewien, po prostu zapytaj.

Wśród wegetariańskich przekąsek na grilla królują nie tylko szaszłyki, ale i tortille. Na przykład ze szparagami i melonem. Przygotowuje się je w 5 minut, a grilluje kolejne 5. Szybka i smaczna przekąska. Na ciepłym grillu możesz położyć też pojedyncze warzywa posmarowane oliwą. Papryka, pomidory, cukinia, bakłażan, a nawet podgotowane wcześniej ziemniaki. Wystarczy je doprawić solą i pieprzem. Mogą stanowić zarówno osobne dania, jak i świetny dodatek to mięs.

A jeśli mowa o mięsnych daniach, to na Twoim przyjęciu nie może zabraknąć delikatnego mięsa drobiowego. Filety rozbij lub przetnij na pół, żeby się szybciej upiekły. Natrzyj solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Skrop oliwą lub olejem z pestek winogron, zawiń w folię i piecz. Udka lub skrzydełka zamarynuj rano. Wolisz na słodko czy na ostro? Jeśli na słodko, wymieszaj miód, pastę pomidorową, paprykę słodką, sok z cytryny i zioła prowansalskie. Możesz też dodać soku z pomarańczy. Jeżeli wolisz na ostro, paprykę słodką zastąp chili, a miód piwem.

Po trzecie – dodatki do dań też są ważne

Przygotowując przyjęcie, pamiętaj, że grillowanie ma być nie tylko przyjemne, ale i zdrowe. Wybieraj potrawy, które nie są bardzo kaloryczne. Na przykład zamiast karkówki w musztardzie przygotuj filet z indyka z suszonymi pomidorami. A jako dodatek skomponuj zieloną sałatkę ze świeżych warzyw. Jako dressingu użyj octu jabłkowego lub balsamicznego, oliwy i ziół. Zrezygnuj z ciężkich sosów. Majonez lepiej zostaw w lodówce na inną okazję. A ketchup i sos czosnkowy przygotuj je sam. Ketchup zastąpisz przecierem z pieczonej papryki i świeżych pomidorów, a sos czosnkowy będzie zdrowszy i mniej kaloryczny, gdy do jogurtu naturalnego dodasz posiekany koperek i starty czosnek.

Smacznego!

Artykuł Sponsorowany

Podobne artykuły

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >
Szare kluski

Przepisy

Prosta receptura na niezapomniane szare kluski

Czytaj więcej >
Wątróbka w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
Pierogi od Magdy Gessler

Przepisy

Gessler przeszła samą siebie. Jej przepis na pierogi z kapustą zachwyci nawet niejadka

Czytaj więcej >