Smakosze.pl
Dlaczego warto włożyć deskę do krojenia do lodówki? Powody mogą zaskoczyć

canva/ karandaev

Dlaczego warto włożyć deskę do krojenia do lodówki? Powody mogą zaskoczyć

17 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Dlaczego warto włożyć deskę do krojenia do lodówki? Powód zaskakuje, jednak warto go znać, aby lepiej zorganizować sobie przestrzeń w urządzeniu. Deska do krojenia doskonale sprawdzi się jako dodatkowa półka, a dzięki niskiej temperaturze nie namnażają się na niej bakterie. Jak zabezpieczyć drewnianą deskę?

Deska do krojenia na dłużej zachowa swój wygląd i funkcjonalność, jeśli zaimpregnujemy ją w prosty sposób. Wystarczy, że po umyciu i dokładnym wysuszeniu wysmarujemy ją gorącą oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym i odstawimy.

4 szybkie sposoby na sprawdzenie świeżości jajek. Prosto i skutecznie

4 szybkie sposoby na sprawdzenie świeżości jajek. Prosto i skutecznie

CZYTAJ DALEJ

Czynność należy powtórzyć, aby tłuszcz dobrze związał się z drewnem, dzięki czemu do środka deski nie dostanie się woda. Woda powoduje stopniowe niszczenie drewnianych desek, dlatego też powinniśmy je dokładnie suszyć i nie możemy ich myć w zmywarce.

Dlaczego warto włożyć deskę do krojenia do lodówki? Nie chodzi wyłącznie o bakterie, chociaż to niewątpliwy plus. W niskiej temperaturze drobnoustroje namnażają się dużo wolniej, dzięki czemu nie musimy szorować i sparzać deski po krojeniu mięsa. Wystarczy ją umyć, osuszyć i wstawić do urządzenia.

Dowiedz się również, jak przechowywać tłuszcze i oleje, aby zachowały świeżość na wiele tygodni.

Dlaczego warto włożyć deskę do krojenia do lodówki?

Deska do krojenia może posłużyć jako dodatkowa półka w lodówce. Jest lekka, więc spokojnie możemy położyć ją na innych produktach, a na górę położyć kolejne. W ten sposób zyskujemy dodatkowe miejsce.

Sprytnym trikiem jest również segregowanie jedzenia według daty spożycia. Na desce połóżmy produkty, które musimy zjeść szybciej, a na dole takie, których data jest dłuższa, dzięki czemu nic się nie zmarnuje.

Drewniane deski do krojenia

Źródło zdjęcia: canva/ SasaJo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet.pl





Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pomidory

Produkty

Czy pomidory z kiełkami są jadalne? Poznaliśmy odpowiedź eksperta, odwieczna zagadka rozwiązana

Czytaj więcej >

Produkty

Czy mycie surowego mięsa jest bezpieczne? Nie ryzykuj szczególnie z jednym rodzajem

Czytaj więcej >
Czy mała papryka rosnąca w dużym warzywie jest bezpieczna dla zdrowia?

Produkty

Dlaczego w dużej papryce rośnie niekiedy jej mniejsza wersja? Czy można ją bezpiecznie jeść?

Czytaj więcej >

Produkty

Biedronka poszła na całość. Za 20 zł kupisz produkty na pyszne spaghetti

Czytaj więcej >

Produkty

Żółta czy zielona? Która fasolka szparagowa jest lepsza? Dietetyk odpowiada

Czytaj więcej >

Produkty

Jakie są najdziwniejsze smaki lodów? Lista najbardziej intrygujących pozycji ze świata

Czytaj więcej >