Smakosze.pl Porady Dlaczego warto włożyć woreczek surowego ryżu do lodówki?
canva/hit003

Dlaczego warto włożyć woreczek surowego ryżu do lodówki?

29 października 2021

W lodówce trzymamy zarówno produkty ugotowane, jak i świeże. Jednak zwykle te sypkie — takie jak kasza, mąka czy makaron — przechowywane są w szafkach. Dlaczego więc niektórzy umieszczają w lodówce woreczek nieugotowanego ryżu? Okazuje się, że to wcale nie jest zły pomysł.

Trzymanie surowego ryżu w lodówce to prosty trik , który pomaga zachować w niej odpowiednie warunki. Dzięki niemu możemy uniknąć popularnego i dość uciążliwego problemu, jakim jest gromadzenie się wilgoci.

Ryż wciąga wodę i usuwa zapachy

Włożenie ryżu jest prostym , skutecznym i zarazem ekologicznym sposobem na pozbycie się nadmiaru wilgoci z chłodziarki . Co więcej, niweluje on również nieprzyjemne zapachy , które mogą pojawić się na skutek nieprawidłowego przechowywania produktów.

Jedyne, o czym należy pamiętać, to by często wymieniać woreczek. W przeciwnym wypadku sam ryż może stać się przyczyną niemiłej woni w lodówce. J eśli jest napęczniały, wilgotny lub śliski to znak, że czas najwyższy go wyrzucić.

Podobną rolę w usuwaniu zapachów może odegrać kawa. Jest to jednak metoda zdecydowanie bardziej kosztowna. Innym patentem, o którym pisaliśmy już wcześniej, jest umieszczenie w lodówce czystej gąbki do mycia naczyń . Ona z kolei pomoże przedłużyć świeżość produktów.

Stosowanie trików nie będzie skuteczne, jeśli nie zachowamy w lodówce czystości. Warto regularnie robić przegląd półek i układać produkty tak, by te, które trzeba szybko spożyć, były widoczne i łatwo dostępne . Dzięki temu unikniemy ich zepsucia i pojawienia się związanych z nim zanieczyszczeń.

Po więcej rad dotyczących konserwacji lodówki zajrzycie na naszą stronę. W tym artykule radzimy, co zrobić, aby szybko ją umyć . Ten natomiast zdradza, w czym może pomóc umieszczenie w niej mokrej gazety .

Ryż
Ryż pomaga usunąć wilgoć i przykre zapachy

Źródło zdjęcia: canva/spirit_of_nature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieta.onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy