Smakosze.pl

canva/8vFanI

Dlaczego warto włożyć mokrą gazetę do lodówki?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Oprócz różnych środków czyszczących w kuchni można stosować sprawdzone triki. Nie są kosztowne, a i bezpieczniejsze dla naszych dłoni i zdrowia. A czy wiecie, dlaczego warto włożyć mokrą gazetę do lodówki? Nie? To koniecznie przeczytajcie ten materiał.

Lodówka to jedno z tych miejsc w kuchni, gdzie z pewnością powinno być czysto i higienicznie. Lecz nie zawsze mamy czas na porządki, a i one czasami nie są skuteczne. Na przykład trudno nam się pozbyć z lodówki woni dojrzewającego sera czy czosnkowej kiełbasy. Oto prosty sposób, by temu zaradzić.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dlaczego warto włożyć mokrą gazetę do lodówki?

Mokra gazeta jest pomocna w walce z niepożądanymi zapachami panującymi w lodówce. Wystarczy ją zwilżyć, uformować w kulę i włożyć do lodówki. Pozostawiona na kilkanaście godzin, wchłonie nieprzyjemne zapachy z lodówki.

Po tym czasie gazetę warto wymienić na nową i regularnie powtarzać ten zabieg. Gazetę można oczywiście zastąpić innym papierem, np. papierowym ręcznikiem czy kartkami z zeszytu.

Inne sposoby na świeży zapach

Dość popularnym sposobem na zneutralizowanie niepożądanych zapachów w lodówce jest przetarcie jej wnętrza roztworem octu i wody. Ocet dodatkowo ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, co też pomoże nam zachować czystość lodówki.

Inny, sprawdzony trik na przykry zapach z lodówki to umieszczenie w niej zużytej torebki z czarną herbatą. Herbata doskonale poradzi sobie z tym problemem, podobnie jak z wonią z toalety.

Oczywiście trzeba pamiętać o regularnym czyszczeniu lodówki. Należy też usuwać z niej przeterminowaną, zepsutą żywność , tak by nie przyspieszała psucia się innych produktów. A bardziej wonne specjały dobrze jest przechowywać w zamkniętym pojemniku.

kula z papieru
kula z papieru

Źródło zdjęcia: canva/Karimpard

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsygotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >

Porady

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >

Porady

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >

Porady

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >

Porady

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >

Porady

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Tomasz Strzelczyk pokazał jak smażyć karpia, aby mąka się nie paliła. Mało znany sposób
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Ten stary patent stosują sami najlepsi kucharze
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Wigilijny kompot z suszu pod znakiem zapytania? Takiej sytuacji nigdy nie było
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Od miesięcy sypię tę przyprawę do kawy i schudłam już 3 kg. Ma ogromne właściwości
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy można przechowywać jedzenie na balkonie? Tysiące Polaków co roku popełnia opłakany błąd
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Tomasz Strzelczyk pokazał jak smażyć karpia, aby mąka się nie paliła. Mało znany sposób
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Ten stary patent stosują sami najlepsi kucharze
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Wigilijny kompot z suszu pod znakiem zapytania? Takiej sytuacji nigdy nie było
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Od miesięcy sypię tę przyprawę do kawy i schudłam już 3 kg. Ma ogromne właściwości
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy można przechowywać jedzenie na balkonie? Tysiące Polaków co roku popełnia opłakany błąd
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >