Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego warto trzymać gąbkę w lodówce?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.04.2021 02:00

Dlaczego warto trzymać gąbkę w lodówce?

Gąbka w lodówce
Canva.com / Erik Gonzalez Garcia / Aleksej Sarifulin

Nie da się ukryć, że gąbka do zmywania jest niezwykle użytecznym przyrządem. Nie bez powodu codziennie korzysta z niej masa osób. Większość smakoszy zakłada, że nadaje się one wyłącznie do czyszczenia. Prawda jest jednak bardziej zaskakująca.

Gąbka do zmywania w lodówce?

Takie połączenie może wydawać się irracjonalne. Wszakże gąbka przeważnie służy nam do zmywania. Czasami niepozorne triki mogą znacząco ułatwić nam życie. Jakiś czas temu wspominaliśmy o nietypowej sztuczce z folią aluminiową.

Gąbka umieszczona w lodówce może wywołać konsternację. Oczywiście nie umieścimy obok naszych smakołyków brudnego zmywaka. Wykorzystamy nową gąbkę, która nie była jeszcze używana. Co nam da wstawienie jej do lodówki?

Każdy smakosz zauważył, że jedzenie przechowywane w lodówce z czasem się psuje. Jest to nieuniknione. Jednak gąbka może pomóc nam w dłuższym zachowaniu świeżości frykasów. Rozwiązanie sprawdzi się, chociażby wtedy gdy zakupimy zbyt wiele owoców i warzyw.

Gąbka ulokowana u boku owoców i warzyw pochłania wilgoć. W związku z tym opóźnia procesy gnilne. Już po tygodniu można dostrzec, że jedzenie dłużej pozostaje świeżość. Z pewnością sztuczka zostanie doceniona przez smakoszy, którzy nie lubią marnować żywności.

(Canva / FotoDuets)

W jakich sytuacjach sprawdza się gąbka?

Owoce i warzywa trzymane w lodówce dosyć szybko mogą się popsuć. Dzięki gąbce znacząco opóźnimy ten przykry scenariusz. Jednak popularny element wyposażenia kuchni sprawdzi się również w przypadku gotowych specjałów.

Smakołyki takie jak surówki już same w sobie mają sporo wody. Dodatkowa wilgoć nie będzie działała korzystnie na ich świeżość. Właśnie wtedy warto obok nich położyć gąbkę do zmywania. Z kilku gąbek możemy przygotować szufladę do przechowywania warzyw.

Jeśli mamy do dyspozycji kilka gąbek, wówczas warto ułożyć je na dnie szuflady w lodówce. Taka wyściółka będzie idealnym miejscem do trzymania warzyw. Nie będziemy musieli już się obawiać tego, że jeśli kupimy ich zbyt wiele, to część z nich się popsuje.

Mało kto spodziewałby się, ze najzwyklejsza gąbka może być tak użyteczna. Produkty codziennego użytku jeszcze niejednokrotnie nas zaskoczą. Nawet stary młynek do kawy można wykorzystać w nieoczywisty sposób.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Onet Kobieta

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Kuchnia