Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dlaczego warto wrzucić mięso do marynaty na bazie herbaty? Będzie mięciutkie jak nigdy - podajemy przepis
Adam Moskal
Adam Moskal 12.03.2022 01:00

Dlaczego warto wrzucić mięso do marynaty na bazie herbaty? Będzie mięciutkie jak nigdy - podajemy przepis

Marynowanie mięsa
canva/Yingko, Getty Images

Nikt nie lubi łykowatego i twardego jak podeszwa mięsa, które dodatkowo jest suche i mdłe. Aby zawsze mieć pewność, że pieczeń czy kotlety będą delikatne, wrzuć mięso do marynaty na bazie czarnej herbaty. Mocny herbaciany napar sprawi, że każdy, nawet najtwardszy kawałek mięsa, będzie miękki i pyszny.

Marynowanie mięsa w herbacie nie jest z pewnością dla wielu smakoszy czymś powszechnym - większość z nas marynuje je w przyprawach i oleju. Po wypróbowaniu poniższego pomysłu nie pożałujesz.

Jak się okazuje, herbata może zostać wykorzystana nie tylko do zrobienia smacznego naparu, lecz również do sporządzania marynat. Czego można się spodziewać po trzymaniu w takiej zalewie mięsa przez kilka godzin?

Marynowanie mięsa herbatą

Zanim rozpocznie się główny etap gotowania, mięso warto zamarynować. W taki sposób do jego wnętrza przenika więcej smaku, a sam kawałek staje się znacznie delikatniejszy i soczystszy.

Herbata może posłużyć jako doskonale działający środek do zmiękczania wszelkiego rodzaju mięsa, choć najlepiej sprawdzi się w przypadku wieprzowiny i wołowiny. Drób lepiej marynować w lżejszych produktach tak, aby nie utracić jego delikatnego smaku.

Jak marynować mięso herbatą?

Nie będziesz potrzebować do tego zadania zbyt wielu produktów i narzędzi. Na początku przygotuj esencjonalny napar z 4 łyżek czarnej herbaty zaparzonej w zwykłym kubku lub szklance o pojemności 250 ml.

Herbatę wymieszaj ze 100 g brązowego cukru oraz zestawem wybranych przypraw. Oczyszczone z błon mięso włóż do miski i zalej herbatą. Uzupełnij poziom płynu wodą w taki sposób, aby mięso było całkowicie zakryte.

Następnie wstaw miskę do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmij ją z lodówki na 2 godziny przed gotowaniem. Upiecz lub usmaż mięso wedle receptury i ciesz się niesamowitą soczystością.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić idealnego burgera wołowego. W tym tekście z kolei zdradzamy, dlaczego warto dodać do marynaty do mięsa sodę oczyszczoną.

Marynowanie mięsa

Źródło zdjęcia: canva/ma-no, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy; gotowanie.onet

Zapraszamy na nasz Instagram