Dodaj do kapusty. Wystarczy odrobina, a będzie smaczniejsza i o wiele lżejsza dla żołądka
Niektórym ta przyprawa w zasmażanej kapuście wyda się oczywista. Inni jednak będą zaskoczeni. Warto pamiętać o jednym ważnym elemencie przepisu na zasmażaną kapustę, dzięki któremu nasz żołądek o wiele łatwiej sobie z nią poradzi.
Zasmażana kapusta z kminkiem
Z punktu widzenia naszej diety kapustę oceniamy dość niejednoznacznie . Z jednej strony warto na nią spojrzeć łagodnym okiem. To warzywo dość bogate w białko, a przede wszystkim niezwykle niskokaloryczne. Biorąc pod uwagę, jak bardzo jest sycąca, jest świetnym dodatkiem, a czasem podstawą, w diecie redukcyjnej.
Z drugiej jednak strony działa wzdymająco i powoduje problemy trawienne . Z tym problemem radzimy sobie jednak, dodając do kapusty kminek . Ta przyprawa o specyficznym smaku używana jest od wieków jako sposób na ułatwienie trawienia. Badania naukowe dowodzą zaś, że intuicja naszych przodków była słuszna. Olejki zawarte w kminku są świetnym sposobem na niestrawność, rozluźniają bowiem tkankę mięśniową przewodu pokarmowego .

Zasmażana kapusta na obiad
Nie należy przy tym zapominać, że choć kapusta ma charakterystyczny smak, za który ją lubimy, podbicie tego smaku wyrazistym kminkiem z pewnością jej nie zaszkodzi. Taka zasmażana kapusta to doskonały zastrzyk błonnika, bez którego nie powinien się obyć żaden obiad .
Składniki
- 1 główka białej kapusty
- 1 płaska łyżka mąki
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
- Sól, pieprz
Zobacz też: Tu zrobią jeden z największych Bali Sylwestrowych. Nie możesz tego przegapić
Smażona kapusta
Kapustę czyścimy, odrzucając zewnętrzne liście. Szatkujemy ją drobno i wrzucamy do garnka. Przyprawiamy solą, zalewamy połową szklanki zimnej wody i gotujemy do miękkości.
Kapustę odcedzamy, zachowując nieco wody. W misce mieszamy ją z solą i pieprzem. W garnku rozpuszczamy masło . Kiedy przestanie się pienić, dodajemy mąkę i zasmażamy do zrumienienia. Dodajemy wodę spod kapusty, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez 2-3 minuty .
Zasmażkę przelewamy do kapusty, mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Przenosimy z powrotem do garnka, podgrzewamy przez minutę, a następnie pod przykryciem przy wyłączonym palniku pozwalamy odpocząć przez kilka minut .
Wypróbuj też przepisy na mięso marynowane w herbacie i malinową chmurkę .
