Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Upiekłem na próbę ciasto z pomidorów z puszki. Jest tak pyszne, że zrobię je na święta
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 13.12.2024 17:38

Upiekłem na próbę ciasto z pomidorów z puszki. Jest tak pyszne, że zrobię je na święta

piernik z pomidorów
Fot. Shutterstock/Kinek00

Jeśli po przeczytaniu tego tytułu przecierasz oczy ze zdumienia – nie jesteś w mniejszości. Ale ciasto na bazie pomidorów to pomysł tak szalony, że naprawdę może zadziałać, jak w filmach. Śmiałym szczęście sprzyja, więc spróbujmy tego szalonego połączenia.

Ciasto z pomidorami

W połowie grudnia za późno już na prawdziwy staropolski piernik. Ciasto na niego dojrzewać powinno ok. 4-6 tygodni. Zapobiegliwi, którzy przyrządzili je na początku listopada, wypiekają teraz pierniki, by te były gotowe na święta. Pozostali muszą sięgać po alternatywy.

Jest wśród nich oczywiście mnóstwo zupełnie zwyczajnych przepisów na przyspieszone, nie dojrzewające pierniki. Są też jednak także ciasta z warzywami (jak np. sławne ciasto marchewkowe) lub owocami, ale bardzo nietypowymi. Czy pomidor to owoc? Owszem. Dlaczego więc nie upiec z niego ciasta?

pomidory krojone
fot. Canva
Zrobiłam na kolację libańską sałatkę. Bije na głowę nawet jarzynową i gyros

Ciasto z pomidorami

Użycie pomidorów z puszki zapewnia naszemu wypiekowi odpowiednią wilgotność. Nasze czerwone warzywne owoce są jednak także znane jako doskonałe roślinne źródło głębi smaku znanej jako umami. Dlatego ciasto na ich bazie ma wiele piernikowych właściwości.

Składniki

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 szklanki mąki pszennej (połowę można zastąpić orkiszową)
  • 1 dojrzały banan
  • 120 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 ½  łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Sól

Zobacz też:  Tu zrobią jeden z największych Bali Sylwestrowych. Nie możesz tego przegapić

Piernik pomidorowy

Pomidory, banana i olej miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy cukier i mieszamy blenderem, aż składniki się połączą. Suche składniki mieszamy w osobnej misce.

Zmiksowaną masę pomidorowo-bananową dodajemy do mąki z dodatkami. Mieszamy łopatką, aż utworzą jednolitą, gładką masę. Tę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piernik wypiekamy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu można przełożyć go powidłami. Na dekorację świetnie nadaje się polewa z tabliczki czekolady rozpuszczonej w kąpieli parowej z 30 ml śmietanki i łyżką oleju.

Wypróbuj też przepisy na ciasto malinowa chmurka i seromakowiec.

piernik
fot. Canva