Dodaj garść uwielbianych owoców do zupy pomidorowej. Nic lepszego nie zjesz
Zupa pomidorowa ma wiele odsłon. W zasadzie każda gospodyni wypracowała na tę klasyczną potrawę swój własny patent. O takim dodatku jednak prawdopodobnie jeszcze nie słyszeliście. Mowa o dodaniu do zupy garści suszonej żurawiny.
Suszona żurawina jest produktem bogatym w antyoksydanty. Stanowi także dobre źródło błonnika. Zupa pomidorowa z dodatkiem tego owocu ma nieoczywisty intrygujący smak. Z pewnością przypadnie do gustu niejednemu miłośnikowi dobrej kuchni.
Przepis na zupę pomidorową z żurawiną
Składniki:
-
1 i 1/2 litra rosołu
-
1 puszka pomidorów krojonych
-
3 łyżki śmietany 30%
-
odrobina cukru
-
sól i pieprz do smaku
-
garść suszonej żurawiny
Jak ugotować intrygującą zupę pomidorową z żurawiną?
W garnku podgrzej rosół na zupę pomidorową . Kiedy bulion będzie już ciepły, dodaj do niego krojone pomidory z puszki oraz suszoną żurawinę . Zostaw garnek na wolnym ogniu do momentu, aż pomidory się rozpadną .
Po upływie wymaganego czasu wyłącz ogień pod garnkiem z zupą pomidorową . Skosztuj potrawy, w razie potrzeby dopraw solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru . Następnie zabiel zupę 3 łyżkami gęstej śmietany .
Zupę pomidorową z żurawiną podawaj z ugotowanym osobno ryżem lub makaronem . Możesz udekorować ją posiekaną natką pietruszki . Zupa wyśmienicie smakuje podana od razu po ugotowaniu , jak i podgrzana na następny dzień. Poznaj grecką odsłonę niezwykłej zupy pomidorowej . Zupa pomidorowa Roberta Makłowicza zachwyca swoim smakiem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Mamy najlepsze, sprawdzone patenty
-
Okrasa do kotletów schabowych proponuje „miodową kapustę”. Co za dodatek
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama