Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Okrasa do kotletów schabowych proponuje „miodową kapustę”. Co za dodatek
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 10.11.2022 16:59

Okrasa do kotletów schabowych proponuje „miodową kapustę”. Co za dodatek

kapusta miodowa okrasa
Canva / peredniankina ; TRICOLORS / EAST NEWS

Idealne danie nie może istnieć bez idealnych dodatków. Wie o tym doskonale Karol Okrasa. Popularny kucharz zdradził przepis na miodową kapustę do kotletów schabowych. Według niego tak podane mięso nie ma sobie równych.

Miodową kapustę przygotowuje się z kapusty kiszonej. Tym, co dodaje jej niesamowitego charakteru jest miód oraz inne starannie dobrane dodatki. Przygotowanie kapusty jest przy tym bardzo szybkie i proste. Koniecznie przyrządź ją do swoich kotletów schabowych.

Kapustę miodową smaży się na tłuszczu pozostałym po smażeniu kotletów. W związku z tym zaplanuj sobie jej przygotowanie po przyrządzeniu mięsa. Pamiętaj, aby nie pozbywać się zawczasu oleju z patelni.

Przepis na niezwykłą kapustę miodową Karola Okrasy

Składniki:

  • 250 g kapusty kiszonej

  • 1 połówka cebuli

  • 2 łyżki miodu

  • 1 cytryna

  • natka pietruszki

  • 1 łyżka smalcu

  • pieprz do smaku

Jak przyrządzić fenomenalną kapustę według Karola Okrasy?

Kapustę kiszoną odciśnij z soku. Pokrój ją na mniejsze kawałki. Cebulę obierz, przekrój i jedną jej połowę drobno posiekaj.

Na patelnię po smażeniu kotletów schabowych dodaj miód oraz drobno posiekaną połówkę cebuli. Całość przez chwilę podsmażaj, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj również posiekaną kapustę kiszoną.

Zawartość patelni dopraw solą, pieprzem oraz otartą skórką z cytryny. Podsmażaj składniki przez kilka minut, następnie dodaj smalec i posiekana natkę pietruszki. Na koniec dopraw kapustę za pomocą pieprzu i soku z cytryny. Tak przygotowany dodatek podawaj z usmażonymi kotletami schabowymi. Sprawdzony przepis na kotlety schabowe znajdziesz tutaj. Kapusta zasmażana z aromatycznymi przyprawami na stale zagości na Twoim stole.

miód
miód

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla