Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Makłowicz pokazał wszystkim, jak Grecy robią pomidorówkę. 1 składnik jest ogromnym zaskoczeniem
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 22.10.2022 11:33

Makłowicz pokazał wszystkim, jak Grecy robią pomidorówkę. 1 składnik jest ogromnym zaskoczeniem

zupa pomidorowa po grecku
Screen z filmu na kanale YouTube Robert Makłowicz

Robert Makłowicz zabiera nas w kolejna kulinarną podróż. Tym razem gościmy wraz z nim na jednej z jońskich wysp, by przyjrzeć się bliżej przepisowi na zupę pomidorową po grecku. Okazuje się, że obowiązkowym składnikiem pomidorówki jest tam cynamon. Nie można przejść obojętnie wobec takiej sensacji.

Poza nietypowym doborem przypraw, pierwsze skrzypce w zupie pomidorowej po grecku grają dojrzałe soczyste pomidory. Robert Makłowicz, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube, krok po kroku tłumaczy, jak z tych składników przygotować pożywne danie. Zasmakuj w niezwykłym greckim specjale.

Zupę pomidorową po grecku najlepiej przygotować ze świeżych warzyw. Jeśli to danie zamarzy Ci się jednak poza sezonem, możesz z powodzeniem użyć dobrej jakości pomidorów z puszki. Dopuszczalne jest także sposób prezentowany przez Roberta Makłowicza, czyli połączenie zarówno warzyw świeżych jak i konserwowych.

Przepis na zupę pomidorową po grecku

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • 2 duże dojrzałe czerwone pomidory

  • 1/2 l wody

  • 1 niewielka cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 mały seler naciowy

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek

  • 1 szklanka czerwonego wina

  • 1 płaska łyżka cukru

  • sól i pieprz do smaku

  • 1-2 łyżeczki cynamonu

  • 3-4 łyżki makaronu typu orzo

Jak ugotować aromatyczną zupę pomidorowa po grecku?

Pomidory konserwowe do zupy według receptury Roberta Makłowicza przełóż do dużej miski. Następnie do tej samej miski zetrzyj pomidory świeże. W tym celu odetnij z nich końcówkę od strony odwrotnej do szypułki i zacznij trzeć od tego miejsca.

Pulpę z warzyw na zupę pomidorową po grecku przełóż do garnka i dolej do niej ok. 500 ml zimnej wody. Garnek przykryj i postaw na niewielkim ogniu. Pozostaw całość do zagotowania.

Po zagotowaniu podstawy zupy pomidorowej po grecku zacznij stopniowo dodawać kolejne składniki. Cebulę obierz i delikatnie natnij na krzyż. Ząbki czosnku zgnieć za pomocą płaskiej części noża. Dodaj oba warzywa do garnka. Te składniki mają za zadanie oddać do zupy swój smak i aromat.

Selera naciowego drobno posiekaj i dołóż do zupy pomidorowej po grecku. Zawartość garnka uzupełnij o oliwę z oliwek i szklankę wina. Na koniec dodaj łyżkę cukru, cynamon, oraz dopraw całość za pomocą soli. Zupę gotuj do momentu, aż zmięknie seler naciowy.

Po ok. 15-20 minutach z zupy pomidorowej po grecku wyłów cebule oraz czosnek. Sprawdź smak, w razie potrzeby dodaj nieco soli i cukru. Na tym etapie dopraw zupę także pieprzem.

Do zupy pomidorowej po grecku wsyp 3-4 łyżki makaronu orzo. Gotuj całość przez ok. 10 minut, aż makaron zmięknie. Po ugotowaniu makaronu zupa gotowa jest do podania. Wyśmienicie smakuje na ciepło, jednak Grecy z powodzeniem podają ją również po ostygnięciu. Smaczną i pożywną zupę przygotujesz również z pora. Naszą rodzimą pomidorową znajdziesz w tym przepisie.

Canva / apichon_tee
Canva / apichon_tee

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: