Smakosze.pl Przepisy Dodaj to do zwykłej surówki z kapusty. W chwilę zrobisz najlepszy dodatek do obiadu
YT/Mangiare u Ewki

Dodaj to do zwykłej surówki z kapusty. W chwilę zrobisz najlepszy dodatek do obiadu

15 listopada 2023

Prosta surówka z kapusty pasuje do niejednego obiadu. W moim przepisie nie może zabraknąć jednego mało oczywistego składnika. Dzięki niemu dodatek jest bardzo sycący. Musicie spróbować.

Surówka z kapusty będzie lepsza niż wcześniej

Do surówek z kapusty można dodać wiele równych składników. Świetnie pasują np. marchewka czy jabłko. Niektórzy wrzucają też kukurydzę, pora czy selera. Można jednak pójść o krok dalej.

W moim domu do surówki trafia jeszcze jeden nieoczywisty, choć popularny w kuchni, składnik i zmienia ją nie do poznania. O co wzbogacam rarytas? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.

Kapusta na surówkę.jpg
YT/Mangiare u Ewki
Ostatnio dodałam to do mielonych zamiast bułki. Wyszły obłędnie soczyste, każdemu polecam ten patent

Przepis na surówkę z kapusty z niespodzianką

Do mojej surówki z kapustą zawsze trafiają ugotowane na twardo jajka. W ten sposób sprawiam, że dodatek jest pełen białka i smakuje jeszcze lepiej. Warto się skusić.

Składniki:

  • pół główki białej kapusty
  • biała część niewielkiego pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 duże jajka
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 100 g majonezu
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Oprócz wymienionych potrzebny będzie garnek, w którym ugotujemy jajka oraz miska, w której podamy surówkę. Co dokładnie należy zrobić, wyjaśniam w dalszej części artykułu.

Jak zrobić wyborną surówkę z kapusty? Dodajcie jajka

Wrzucenie ugotowanych na twardo jajek do surówki nie jest oczywistym postępowaniem. Ten ruch niesie ze sobą jednak same korzyści. W jajkach bowiem znajdziemy wiele cennych składników odżywczych.

To od ich przyrządzenia rozpoczynam wykonanie surówki. Wyjęty z lodówki i umyty nabiał wkładam do garnka i zalewam zimną wodą. Doprowadzam do wrzenia i gotuję przez 8 minut. Studzę, obieram ze skorupki i kroję w kostkę.

W międzyczasie szatkuję kapustę, umieszczam ją na sicie i również zalewam wodą . Pora kroję w półtalarki i płuczę na sicie. Marchewkę obieram i ścieram na tarce o większych oczach.

Dodaję do odcedzonej kapusty wraz z jajkami i porem. Przeciśnięty przez praskę czosnek łączę z jogurtem naturalnym i majonezem. Doprawiam mieszankę odrobiną soli i pieprzu. Sosem polewam surówkę.

Jak podawać surówkę z kapusty z jajkiem?

Rarytas świetnie pasuje do wegetariańskich kotletów np. takich z marchewki . Z powodzeniem też sprawdzi się jako przekąska zaserwowana ze świeżym chlebem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na surówki. Szczególnie polecamy przysmak z porem od Tomasza Strzelczyka . Być może skusi was też prosta kompozycja z czerwonej kapusty .

Surówka z kapusty z jajkiem.jpg
YT/Mangiare u Ewki
Najlepsze ciasto na pierogi zrobisz z 3 składników. Przepis dostałam od babci, jedna porada jest bezcenna
Robię tę sałatkę, gdy mam ochotę na coś zdrowszego. Jest pyszna i najesz się nią jak obiadem
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy