Dodaję do gulaszu te pyszne kuleczki. Zbiera pochwały nawet od teściowej
Czy lubisz gulasz? To danie często gości na moim stole. Wszystko przez kuleczki pełne smaku i dobroczynnych właściwości. Dodaje je do gulaszu, a potrawą zajada się nawet teściowa i chwali smak tego aromatycznego dania.
Gulasz z żurawiną pełen smaku i witamin
Gulasz jest daniem, za którym przepada moja rodzina. Soczyste mięso w sosie pełnym smaku często podaje na obiad. Jednak jakiś czas temu nieco zmodyfikowałam znany przepis . Teraz do gulaszu dodaję żurawinę. Wzbogaca ona wspaniale smak i wiele dobroczynnych wartości dla naszego zdrowia.
Żurawina pomaga zwalczyć infekcje i przeziębienie, co jest ważne szczególnie zimą. Zawiera sporo witaminy C i charakterystyczny smak, który doskonale łączy się z mięsem w gulaszu. Polecam każdemu przepis na gulasz z tym zdrowym dodatkiem.
Jak zrobić gulasz z żurawiną?
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 jabłko
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- sól
- pieprz
- 1 kostka wołowa
- słodka papryka
- 4 łyżki śmietany
- liść laurowy
- ziele angielskie
- ¼ szklanki czerwonego wina
Przygotowanie gulaszu zacznij od pokrojenia mięsa w kostkę, przełóż je do miski, dosyp mąkę i przyprawy. Wymieszaj i podsmaż na patelni . Przełóż do rondla, wlej 1 litr wody, kostkę rosołową i przyprawy. Podsmaż cebulę i czosnek. Dołóż do rondla z mięsem i zagotuj.
Wlej wino, dodaj ziele angielskie i duś na wolnym ogniu przez 20 minut. Dołóż pokrojone jabłko, żurawinę, liść laurowy i duś kolejne 20 minut . Następnie zdejmij z ognia i zrób sos ze śmietany i przyprawami. Wszystkie składniki wymieszaj i zagotuj.
Gulasz z żurawiną na zimowy obiad
Gulasz z żurawiną ma lekko kwaskowaty smak i jest bardzo aromatyczny. Podaj go z ziemniakami lub kaszą gryczaną . Sprawdzi się zimą, bo danie doskonale rozgrzewa i syci. Taki gulasz cieszy się u mnie w domu dużym powodzeniem.
Rodzina się nim zajada i chwali oryginalny smak. Polecam przepis dzięki, któremu przyrządzisz wartościowy posiłek na kilka dni. Pisaliśmy o taniej i zdrowej rybie, którą warto włączyć do diety. Podawaliśmy też przepis na placki ziemniaczane z mortadelą rodem z PRL.
Źródło: doradcasmaku.pl