Smakosze.pl Przepisy Dodałam do masy na mielone. Uwielbiane kotlety nigdy nie smakowały lepiej
mięso mielone
Fot. Canva/Aleksei Isachenko Photos

Dodałam do masy na mielone. Uwielbiane kotlety nigdy nie smakowały lepiej

23 marca 2025
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na szybki obiad? Przygotuj kotlety mielone inaczej, niż zwykle. Niedawno wypróbowałam ten przepis i te kotlety na stałe zagoszczą w mojej kuchni. Wychodzą soczyste i tak aromatyczne, jak nigdy.

Czytaj więcej: https://smakosze.pl/wsyp-do-masy-na-mielone-te-kotlety-beda-hitem-w-twoim-domu-kj-mp-160125

Pomysł na kotlety mielone inaczej

Kotlety mielone i schabowe to dwie wyśmienite potrawy polskiej kuchni. O ile schabowe przyrządzamy według tradycyjnej receptury, tak w mielonych mamy duże pole do popisu. Do masy na kotlety możemy dodawać dowolne składniki, które sprawią, że danie będzie jeszcze smaczniejsze.

Niedawno próbowałam kotletów mielonych z cukinią. Teraz postanowiłam przetestować inny przepis i okazał się on strzałem w dziesiątkę. Do masy na mielone dodaję musztardę, natkę pietruszki, marchewkę i suszone grzyby . Moim zdaniem to najlepsza wersja kultowej potrawy.

mięso mielone.jpg
Fot. Canva
To najlepsza kapusta na gołąbki, a mało kto używa. Smakują obłędnie

Przepis na soczyste i aromatyczne kotlety

Nie kupuj gotowego mięsa mielonego w sklepie. O wiele smaczniejsze i zdrowsze kotlety uzyskasz z odpowiedniego kawałka wieprzowiny, które zmielisz samodzielnie przed wyrabianiem masy na kotlety mielone .

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki, szynki lub karkówki wieprzowej
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść suszonych, namoczonych wcześniej grzybów
  • mała marchewka
  • mała kajzerka namoczona w mleku
  • jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • bułka tarta do panierowania
  • masło klarowane lub olej do smażenia
kotlety mielone.jpg
Fot. Canva

Jak zrobić kotlety mielone z grzybami?

Mięso zmiel w maszynce. Cebulę zetrzyj na tarce i przyrumień na maśle klarowanym. Dodaj posiekane drobno, namoczone wcześniej grzyby i smaż przez chwilę. Odstaw. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przeciśnij przez praskę czosnek.

Do mięsa dodaj musztardę, sól, pieprz. Wyrabiaj przez chwilę, żeby składniki dobrze się połączyły. Dodaj grzyby przesmażone z cebulą, startą marchewkę, czosnek. Do masy dodaj także namoczoną w mleku kajzerkę. Bułka musi być bardzo dobrze odciśnięta.

Wbij jajko, wsyp natkę i całość dokładnie wymieszaj, a następnie uformuj kotlety. Mielone obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu. Podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego!

Do mielonych gorąco polecam surówkę z czerwonej kapusty oraz puree z kalafiora . Obiad będzie smakować wybornie.

kotlety mielone.jpg
Fot. Canva
Wrzuć do barszczu białego zaraz przed podaniem. Będzie hitem na świątecznym stole
Zapomnij o kostkach rosołowych. Najlepszą przyprawę zrobisz z przepisu Strzelczyka
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl