Smakosze.pl Przepisy Domową mozzarellę zrobisz w 30 minut. Już nawet nie spojrzysz na kupne sery
Canva / trossofoto

Domową mozzarellę zrobisz w 30 minut. Już nawet nie spojrzysz na kupne sery

13 lipca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Mamy idealny przepis dla wszystkich miłośników sera. Delikatną mozzarellę możecie teraz przygotować samodzielnie w domu. Przepis nie jest ani trudny, ani skomplikowany. Z nami przejdziecie całą procedurę krok po kroku.

Zrób własną mozarellę, zamiast kupować ją w sklepie

Mozzarelli używa się w rozmaitych przepisach. Wcale nie muszą mieć one włoskiego pochodzenia. Ser sprawdza się w sałatkach, na kanapkach czy jako przystawka. Zamiast wydawać krocie na sklepowe wersje, zacznij wyrabiać go we własnej kuchni.

Do przyrządzenia domowej mozzarelli potrzeba zaledwie 3 składników.  Podstawę stanowi oczywiście mleko- im lepszej jakości, tym smaczniejszy ser z niego wyjdzie. Najlepiej sprawdzi się mleko prosto od krowy, ale można je zastąpić także sklepowym. Ważne jednak, aby miało wysoką zawartość tłuszczu i nie było homogenizowane.

Wyrób mozzarelli nie uda się bez odpowiedniego oprzyrządowania. Większość rzeczy, takich jak miski czy garnki, każdy ma w swojej kuchni. Z mniej oczywistych przedmiotów niezbędny będzie termometr kulinarny oraz gumowe rękawiczki. Kiedy wszystko zjuż skompletowane, czas na wyrób sera.

Panie z koła gospodyń pokazały, jak się robi jagodzianki. Nie uwierzysz co dodały do owoców

Przepis na domową mozzarellę

Składniki:

  • 2 litry mleka
  • kwasek cytrynowy
  • podpuszcza do wyrabiania sera (dostępna w sklepach internetowych)

Jak samodzielnie zrobić pyszną mozzarellę?

Odmierz 125 ml zimnej wody i dodaj do niej niepełną łyżeczkę kwasku . Mieszaninę wlej razem z mlekiem do garnka ze stali nierdzewnej . Całość postaw na najmniejszym palniku i podgrzej powoli dokładnie do 32 stopni .

Garnek ze składnikami na mozzarellę zdejmij z kuchenki i wlej do niego ¼ łyżeczki podpuszczki rozrobionej z odrobiną wody . Bardzo delikatnie i powoli wymieszaj wszystko. Następnie przykryj naczynie i odstaw je na kilka minut na bok .

Po upływie tego czasu powierzchnię mleka, które nabrało konsystencji galaretki, pokrój w kratkę . Garnek postaw z powrotem na palnik i podgrzej do 40 stopni , ostrożnie mieszając. Kiedy ser zacznie nabierać konsystencji mozzarelli, zdejmij go z palnika i mieszaj jeszcze przez ok. 3 minut . Po upływie tego czasu wyłów go cedzakiem i odsącz na sitku.

Po odcieknięciu ser uformuj w kulę . Włóż go do miski i podgrzej przez chwilę w mikrofali . Po upływie 1 minuty wyjmij go, odsącz dłońmi z założonymi rękawiczkami i włóż do urządzenia na kolejne 30 sekund . Po podgrzaniu mozzarella powinna mieć temperaturę ok. 60 stopni .

Domową mozzarellę wyjmij z miski i zacznij wyrabiać, jak ciasto . Następnie rozciągnij ją w dłoniach i uformuj w kulę . Na koniec zahartuj ser w misce z lodowatą wodą. Taką domową mozzarellę możesz zjeść od razu, lub przechowywać ją przez 2-3 dni w lodówce . Miłośnicy sera pokochają nasz przepis na smażony twaróg . Pierogi z serem od babci Ewy to niezaprzeczalny hit lata .

mozzarella z pomidorem.png
Canva / ipsi501
Ten przepis na ziemniaki po cabańsku sięga XIII wieku. W życiu nie jadłam lepszej zapiekanki
Moja smażona ryba jest lepsza niż nad morzem. Najważniejszą poradę dostałam od kochanej babci
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy