Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Panie z koła gospodyń pokazały, jak się robi jagodzianki. Nie uwierzysz co dodały do owoców
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 13.07.2023 15:37

Panie z koła gospodyń pokazały, jak się robi jagodzianki. Nie uwierzysz co dodały do owoców

jagodzianki
YouTube/@raczkagotuje1081

Jagody są nie tylko pyszne, ale bardzo zdrowe. Można z tych leśnych owoców przyrządzić jagodzianki, na które wiele osób czeka cały rok. Remigiusz Rączka- śląski kucharz odwiedził Panie z koła gospodyń wiejskich w Jaworznie i dowiedział się, jak zrobić pyszne jagodzianki. Polecamy ten wyjątkowy przepis.

Jagody, jedz je na zdrowie

Jagody kojarzą się z latem i pysznymi jagodziankami. Te lubiane owoce leśne zawierają witaminy: B, C, K oraz silne przeciwutleniacze, które dobroczynnie działają na nasze oczy. Jagody chronią też nasze jelita, naczynie krwionośne, wspomagają odchudzanie i obniżają poziom cholesterolu. 

Jedzenie jagód łagodzi dolegliwości związane z jaskrą i zapobiegają powstaniu tej choroby. Pomagają nam, gdy nasz wzrok jest zmęczony i bolą nas oczy. Mają też działanie przeciwzapalne. Jagodzianki będą pyszną i zdrową propozycją. Do ich przyrządzenia dodaje się też składnik, który może nas zaskoczyć. 

Grzybiarze są zrozpaczeni. Tak źle jeszcze nie było. "To pierwszy taki rok"

Jak przygotować jagodzianki pań z koła gospodyń wiejskich?

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 50 g drożdży 
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 400 g jagód
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka cukru
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru

Mąkę wsypujemy do miski, a jagody w drugiej misce zasypujemy cukrem i dosypujemy trochę mąki ziemniaczanej. Do miski z mąką dodajemy trochę cukru i drożdże oraz mleko. Mieszamy i zarabiamy drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. 

Przygotowujemy lukier do jagodzianek- mieszamy cukier puder i sok z cytryny. Ciasto wyrosło, dodajemy resztę cukru i odrobinę soli. Roztrzepujemy jajka i wlewamy do ciasta. Dokładnie wszystko mieszamy. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.

Jagodzianki- zrób je jak w Jaworznie

Mąka ziemniaczane dodana do jagód sprawi, że sok, który się wydzieli z owoców- nie będzie aż tak płynny. Automatycznie powstaje frużelina i sok się nie wylewa z jagodzianek. To dodatek, na który stawiają panie z koła gospodyń wiejskich z Jaworzna.

 Formujemy jagodzianki, ciasto dzielimy na wałki i porcje. Na porcje nakładamy po łyżeczce jagód i formujemy bułeczki. Smarujemy wierzch jajkiem, nakładamy kruszonkę. Jagodzianki układamy w formie. Nastawiamy piekarnik na 175 stopni i pieczemy je około 25 minut. Pisaliśmy o jagodziankach od Strzelczyka.  Informowaliśmy ile trzeba zapłacić za jagodzianki od Magdy Gessler. 

jagodzianka
Canva/Dar1930

Źródło: YouTube/@raczkagotuje1081