Domowe krówki z 3 składników. Zdradzamy najlepszy przepis
Macie ochotę na krówki? Nie musicie od razu biec do sklepu. Jeżeli macie w domu masło, cukier i mleko z powodzeniem przygotujecie je samodzielnie. Będą dużo lepsze. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis.
Proponowaliśmy wam już krówki z patelni i pyszny deser bez pieczenia o smaku tych cukierków. Pora na jeszcze prostszy sposób, by cieszyć się smakiem z dzieciństwa. Odrobina cierpliwości i trzy produkty wystarczą. Skusicie się?
Przepis na domowe krówki z trzech składników
Składniki:
-
2 szklanki cukru
-
2 szklanki mleka
-
250 g masła
Przygotowanie:
Mleko wlewamy do garnka. Dodajemy cukier i podgrzewamy do czasu, aż powstanie gęsta jednolita masa w kolorze beżowym. Proces ten zajmie około godziny.
W tym czasie zawartość naczynia należy cały czas mieszać, by nie dopuścić do jej przypalenia się. Kolejnym krokiem jest dodanie masła. Gdy już je wrzucimy, podgrzewamy całość jeszcze przez mniej więcej 10 minut, nie przerywając mieszania.
Na koniec masę przelewamy do czystego pojemnika i odstawiamy by zastygła. Kroimy ją na kawałki. Krówki są gotowe do spożycia. Smacznego.
Wskazówka: jeżeli chcecie, możecie wzbogacić krówki o ulubione dodatki. Dobrze sprawdzi się np. ziarno sezamu czy pokruszone orzeszki ziemne.
Źródło zdjęcia: canva/Oleksandr Prokopenko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Kotlety schabowe marynowane w kefirze i cebuli. Wychodzą soczyste za każdym razem
-
Racuchy na maślance i sodzie bez drożdży. Niewiarygodnie puszyste i delikatne
Źródło: winiary