Smakosze.pl Przepisy Domowy makaron tagliatelle - prościej się nie da
canva/George Dolgikh

Domowy makaron tagliatelle - prościej się nie da

21 września 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Tagiatelle to rodzaj włoskiego makaronu. Doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, grzybami, sosami, pesto. Tagiatelle można również podsmażać z całym daniem na patelni, dzięki czemu zyskuje doskonały smak. Sprawdź, jak przygotować makaron w domowym zaciszu.

Tagiatelle to klasyczny, włoski makaron. Podobnie jak spaghetti posiada długie nitki, jednak jest znacznie szerszy - każda nitka ma od 6 do 8 mm szerokości. Tagiatelle doskonale komponuje się z grzybami, szpinakiem, smażonymi warzywami, mięsem oraz pesto.

Tagiatelle możesz kupić niemal w każdym sklepie, jednak przygotowanie makaronu w domu jest równie proste, a o wiele zdrowsze. Domowy makaron pozbawiony jest sztucznych konserwantów, a do jego przygotowania potrzebujesz wyłącznie mąki i jajek.

Przepis na domowy makaron tagiatelle

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g mąki włoskiej typu 00

  • 2 jajka

  • szczypta soli

Jak przygotować domowy makaron tagiatelle?

Przygotuj stolnicę lub dużą deskę i wsyp na nią mąkę w taki sposób, aby powstał mały kopiec. Następnie zrób w środku wgłębienie i wbij do niego jajka, dodaj szczyptę soli i zacznij wyrabiać ciasto ręcznie. Gdy ciasto stanie się jednolite, wyrób z niego kulę, włóż do woreczka i wstaw do lodówki na pół godziny.

Wyłóż ciasto na stolnicę, podsyp mąką i dokładnie rozwałkuj. Jeśli masz maszynkę do makaronu, ciasto powinno mieć taką szerokość, aby swobodnie przeszło przez urządzenie i osiągnęło grubość ok 1mm. Następnie załóż końcówkę do tagiatelle i ponownie przepuść ciasto przez maszynkę. Gotowe nitki oprósz mąką i zaczekaj, aż zupełnie wyschną.

Jeśli nie posiadasz maszynki do makaronu, musisz najpierw podzielić ciasto na mniejsze części. Każdą z nich dokładnie rozwałkuj i zwiń w rulon, następnie pokrój poprzecznie. Makaron również oprósz mąką i odstaw do wysuszenia.

Gotowy makaron gotuj w osolonej wodzie przez kilka minut, do miękkości.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy