Smakosze.pl Przepisy Drożdżówki z dżemem truskawkowym
pixabay.com

Drożdżówki z dżemem truskawkowym

25 marca 2022
Autor tekstu: Bizoń Michalina

Sekret udanego ciasta drożdżowego

Kiedy pieczemy ciasto drożdżowe, należy pamiętaj o kilku zasadach. Po pierwsze - drożdże, powinny one być jak najbardziej świeże. Drożdże instant są dobrym wyborem tylko wtedy, kiedy nie mamy czasu, ale jeśli tylko dysponujemy chwilą, lepiej wybrać te świeże. Ciasto na nich lepiej wyrasta i dobrze smakuje.

Kolejnym ważnym elementem ciasta jest mąka. Możemy oczywiście zastosować każdy rodzaj mąki pszennej, ale do ciasta drożdżowego najlepiej sprawdzi się maką typu 500 lub 550, nazywana także poznańską. Przed użyciem mąki dobrze ją przesiać. Ciasto drożdżowe lubi być długo zagniatane. Najlepiej zagniatać je ręcznie, wtedy mamy pewność, że ciasto będzie odpowiednio wyrobione i napowietrzone. Ciasto drożdżowe powinno się wyrabiać około 10 minut, ale tylko za pierwszym razem. Potem należy je tylko krótko wyrobić, inaczej stanie się zbyt twarde.

Używane do ciasta drożdżowego płyny powinny być ciepłe, ale nie gorące. Zbyt gorący płyn zabije drożdże! Woda lub mleko powinny mieć około 30 - 40 stopni Celsjusza temperatury.

Do ciasta drożdżowego nie używaj też metalowych misek, ciasto lepiej rośnie w naczyniach z tworzywa lub szklanych.

W jaki sposób możemy przygotować domowe drożdżówki z dżemem truskawkowym?

Domowe drożdżówki to prosty przepis, który możesz przygotować także ty. Wiele osób twierdzi, że ciasta drożdżowe im nie wychodzą - ale jeśli będziesz się kierować tym przepisem, to wszystko na pewno się uda idealnie!

Do przygotowania domowych drożdżówek potrzebne nam będą następujące składniki:

  • ½ kostki świeżych drożdży,

  • 1 pełna szklanka ciepłego mleka,

  • 40 g cukru,

  • 100 g rozpuszczonego masła,

  • 500 g mąki pszennej,

  • 1 jajko;

  • 200 g dżemu truskawkowego;

  • na lukier – ¾ szklanki cukru pudru, kilka łyżek wody.

undefined

Przygotowanie – należy do miski włożyć rozkruszone drożdże, dodajemy łyżkę cukru, ½ szklanki mleka i 2 łyżki mąki pszennej. Całość wymieszajmy i odstawmy na około 15 minut do wyrośnięcia zaczynu, jest on gotowy, kiedy pojawią się na nim bąbelki powietrza i znacznie zwiększy swoją objętość, dlatego należy go umieszczać w wysokim naczyniu. Następnie w osobnym naczyniu połączmy mąkę, pozostałe składniki i rozczyn. Wyrabiajmy ręcznie około 10 minut czasu, aż ciasto będzie gładkie. Odstawmy je w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Zajmie to około 1 - 1,5 godziny w zależności od temperatury. Jeśli jest bardzo zimno, to możesz włączyć światło w piekarniku i w nim umieścić miskę z ciastem, będzie cieplej niż na kuchennym blacie.

Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrób, rozwałkuj w kształt wąskiego prostokąta. Nakładaj dżem, zawiń w rulon, a następnie podziel nożem na równe kawałki.  Odstawmy drożdżówki jeszcze na 15 - 20  minut czasów ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozgrzejmy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Pieczmy drożdżówki przez około 30 minuty czasu. Po upieczeniu należy przygotować lukier, rozrabiając cukier puder w wodzie. Kiedy drożdżówki wystygną polukrujmy je.

undefined

Drożdżówki ze świeżymi truskawkami

Jeśli chcesz, to, zamiast dżemu możesz wykorzystać także świeże truskawki. Ta wersja przepisu jest idealna na lato, kiedy sezon truskawkowy trwa w pełni.

Do przygotowania tych drożdżówek potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 350 g mąki pszennej,

  • 80 g cukru,

  • 20 g świeżych drożdży,

  • 50 g masła,

  • 155 ml mleka,

  • szczypta soli;

  • na kruszonkę: 100 g mąki krupczatki, 50 g masła, 50 g cukru;

  • na wierzch – 300 g dojrzałych truskawek, 1 jajko. undefined

Przygotowanie – na początek pokruszmy świeże drożdże, dodajmy po 1 łyżce cukru i mąki oraz tyle letniego mleka, aby rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszajmy i odstawmy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Natomiast do miski wsypmy resztę maki, cukier i sól. Dodajmy roztrzepane jajka, zaczyn i resztę mleka. Całość wymieszajmy. Pod koniec mieszania wlejmy rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto przełóżmy na oprószony mąką stół i dobrze zagniećmy. Przykryjmy ściereczką i odstawmy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Truskawki umyjmy, usuńmy szypułki, osuszmy, pokrójmy na kawałki. Składniki na kruszonkę (mąka, masło, cukier) wymieszajmy. Ciasto rozwałkujmy i podzielmy na 10 części. Z każdego zróbmy gruby wałek i zwińmy spiralnie, tworząc bułeczkę.

Odstawmy na 20 minut czasu do wyrośnięcia. Następnie je posmarujmy roztrzepanym jajkiem i powtykajmy kawałki śliwek. Posypmy sporymi grudkami kruszonki. Bułeczki rozłóżmy na blasze w sporych odstępach, bo urosną. Całość wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczmy około 25 minut czasu.

Jak widać, przepisy na drożdżówki z truskawkami są łatwe do zrobienia, nawet dla początkujących osób!

undefinedundefined

Obserwuj nas w
autor
Bizoń Michalina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy