Dziś na obiad podam tę błyskawiczną zupę. Na noworoczne dolegliwości nie ma nic lepszego
Noworoczny poranek może być ciężki dla każdego. Na taki stan nic nie zadziała lepiej niż zupa na kaca. Przygotujesz ją łatwo, szybko, a co więcej tylko z kilku składników. Poznaj przepis, a już po pierwszej łyżce odzyskasz energię i poczujesz się lepiej.
Szybki obiad noworoczny
W pierwszy dzień nowego roku nikt nie myśli o gotowaniu, dlatego warto mieć w zanadrzu przepis na szybki obiad. Ten, który zaprezentujemy ci dzisiaj, jest genialny po wieloma względami. Przygotowana według niego zupa jest smaczna, sycąca i co ciekawe – sprawdza się w walce z po sylwestrowym kacem.
Nie oszukujmy się, prawie każdy ostatni dzień roku spędza na hucznej zabawie w towarzystwie napojów alkoholowych. U wielu wystąpi syndrom dnia następnego, który w noworoczny podatek będzie rozrywał głowę w każdą możliwą stronę. Dlatego, zamiast się męczyć, warto zjeść talerz pożywnej zupy. O tym, jak taką ugotować, dowiesz się z dalszej części tekstu.
Te sklepy będą otwarte 1 stycznia. Jedyna szansa na zakupy w Nowy RokZ czego ugotować zupę na kaca?
Głównymi składnikami zupy są ziemniaki oraz kiełbasa. Taki skład gwarantuje to, że danie będzie syte, a przy tym bardzo smaczne. Nie może zabraknąć także cebuli oraz aromatycznych przypraw, które nadadzą całej potrawie wyborny smak. Musisz przyznać, że te produkty gwarantują, że zupa będzie idealna na kaca. Składniki wraz z gramaturami umieściliśmy na liście poniżej. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie pochodzą z kanału Weronika Domogród, który odnajdziesz na platformie YouTube.
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków
- 2 l wody
- 1 duża cebula
- 4 wędzone kiełbasy
- 3 ząbki czosnku
- suszony majeranek
- 2 łyżki śmietany
- mąka
- pieprz
- sól
Zupa na kaca – przepis
Ziemniaki obierz, dokładnie umyj i pokrój w kostkę. Warzywo przełóż do garnka i zalej wodą. Kiedy woda zacznie wrzeć, gotuj je przez około 5 minut.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, a kiełbasę na mniejsze kawałki. Oba składniki podsmaż na patelni. Dodaj do nich majeranek, pieprze, sól oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj składniki.
Dodaj je do zupy. Do szklanki wsyp mąkę, dodaj śmietanę i wlej odrobinę wody z gotującej się zupy. Wymieszaj składniki, a kiedy połączą się w jednolitą mieszaninę, wlej ją do garnka. Wymieszaj zupę. Gotuj ją przez chwilę, a w razie potrzeby dopraw pieprzem i solą.