Kosztuje 10 razy mniej, niż masło. Z powodzeniem zastąpisz nim tłuszcz w domowych wypiekach
Przy dzisiejszych cenach masła, szukamy zamienników tego produktu. W których działach patrzeć i jak rozpoznać zdrowy, dobry do pieczenia składnik? Odpowiedź na to pytanie może być niemałym zaskoczeniem. Jedno jest pewne- będzie zdrowo, skutecznie i przede wszystkim tanio.
Pieczenie z masłem i bez
Tłuszcz nie jest pierwszym składnikiem, który przychodzi do głowy, kiedy myślimy o wypiekach. Chleb czy ciasto na pizzę powstają z samej mąki i wody. Jednak już ciasto biszkoptowe, choć nie wymaga technicznie rzecz biorąc jakiegoś tłustego dodatku, przeważnie go zawiera.
Do wielu wypieków używamy więc masła. To świetny wybór ze względu na smak. Dyktuje go śmietankowa, kremowa głębia, a także łatwość obróbki tego produktu sprawiają. Niestety, są też przeciwwskazania.
Najgorsze, co możesz kupić w Biedronce. „Nie dopuściłbym tego do sprzedaży dla ludzi”Masło niedobre w diecie
Po pierwsze – masło jest dziś rekordowo drogie. Spadło nieco od listopadowych rekordów, ale w dalszym ciągu kosztuje ponad 6,5 tys. dolarów za tonę. Zresztą w sklepach przekłada się to dodatkowo na politykę cenową. Handlowcy biorą więcej, bo na święta i tak potrzebujemy go więcej.
Druga sprawa to dieta. Tłuszcze zwierzęce to źródło głównie nasyconych kwasów, a te powodują problemy z krążeniem i mają mało składników odżywczych. Lepiej sięgać po tłuszcze roślinne, także w wypiekach.
Olej tak, margaryna – nie
Warto jednak pamiętać, że najlepszymi tłuszczami roślinnymi są płynne oleje, zwłaszcza tłoczone. Dobrym olejem o neutralnym smaku jest rzepakowy. Nie sięgajmy po utwardzoną margarynę. Z tłuszczów w postaci stałej warto zwrócić uwagę na kokosowy. Jest on zdrowy i dobry do wypieków, choć dobrze jest znaleźć taki o neutralnym zapachu. Tam, gdzie przepis prosi o 100 g masła, dodajmy ok. 60-70 ml oleju.
Zamiennikiem tradycyjnych tłuszczów, także w wypiekach, jest dojrzałe awokado (rozgniecione widelcem ma czasem nazwę „masło z awokado”). Dobrze sprawdzi się również przejrzały banan. Mają one maślaną konsystencję, która podobnie jak olej czy masło, wspiera formowanie się siatki glutenowej z mąki. Używając banana uważajmy jednak, by nie przesłodzić produktu – najlepiej wziąć poprawkę, zmniejszając ilość cukru.
Czas najwyższy przejść jednak do sedna. Tanim i dobrym zamiennikiem masła jest…banan, kosztujący zaledwie kilka zł za kilogram. Wystarczy rozgnieść go widelcem, aby uzyskać słodką masę o doskonałych właściwościach spajających. Należy jednak pamiętać, że może być konieczne zmniejszenie cukru w oryginalnym przepisie, gdyż banan jest słodki sam w sobie.
Wypróbuj też przepisy na mało znane placki ziemniaczane i efektowne ciasto bez pieczenia.