Które ogórki są najlepsze do kiszenia? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Wiecie, które ogórki są najlepsze do kiszenia? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości, dzięki czemu od teraz ogórki kiszone będą wam wychodziły, jak należy. Będą jędrne, chrupiące i pełne smaku. Ogórki przeznaczone do kiszenia nie powinny być świeże i niezbyt duże. Sprawdźcie, na co jeszcze warto zwrócić uwagę.
Na straganach i w sklepach pojawiają się już pierwsze ogórki gruntowe. Oczywiście do sezonu ogórkowego jeszcze daleko, ale już można nastawić pierwszą partię małosolnych. Warto też dowiedzieć się, na co zwracać uwagę, wybierając ogórki do kiszenia.
Jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia?
Ogórki do kiszenia powinny być średniej wielkości, tzn. o długości 5-15 cm i niezbyt grube. Powinny mieć też regularny kształt, bo wtedy łatwiej je upchać w słoikach.
Skórka kwaszeniaków powinna być dość cienka, najlepiej z jasnymi smugami i pokryta niezbyt gęsto brodawkami.
Ważne jest też, by ogórki były świeże, bez miękkich czubków i marszczonej skórki. Nie powinny też mieć plamek i uszkodzeń.
Jeśli zaś chodzi o konkrety, to powyższe warunki spełnia kilka odmian ogórków, a wśród nich np. Andrus, Borus, Julian, Octopus i Śremski.
Dlaczego takie ogórki są najlepsze?
Tak wyglądające ogórki mają dość małą komorę nasienną, tzn. nie mają jeszcze dobrze wykształconych pestek. Po ukiszeniu będą więc chrupiące i twarde.
Typowe kwaszeniaki są odporne na choroby i gnicie, nie potrzebują więc tyle chemii w czasie uprawy. Dzięki temu są zdrowsze.
Młode ogórki zawierają też najwięcej cukrów, co ma duże znaczenie w procesie kiszenia. To właśnie cukry w wyniku fermentacji nadają ogórkom kwaśny smak.
Sprawdźcie też, dlaczego ogórki kiszone wychodzą puste w środku. Poznajcie również przepis siostry Anastazji na pyszne ogórki kiszone.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Soczyste kotlety schabowe w musztardzie i ketchupie. Pokochasz je od pierwszego kęsa
Prosty przepis na puszysty biszkopt od Tomasza Strzelczyka. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie