Ekspresowy chłodnik z ogórka i botwinki. Idealny wymarzony przepis na upał
Chłodnik z ogórka i botwinki jest prostym w przygotowaniu i niezwykle orzeźwiającym daniem. Sprawdzi się idealnie, gdy pogoda nie zachęca do spędzania czasu w kuchni. Nie wymaga gotowania, a jeżeli odpowiednio wcześnie umieścimy składniki w lodówce, chłodny posiłek powstanie niemalże ekspresowo. Koniecznie spróbujcie.
Chłodniki to pyszne zimne zupy przygotowywane na bazie sezonowych warzyw i nabiału , które doskonale sprawdzają się jako obiad w upalny dzień . W większości przypadków ich przyrządzenie jest szybkie, a tym razem nawet nie wymaga włączania kuchenki. Skusicie się?
Przepis na chłodnik z ogórka i botwinki
Składniki:
-
1 pęczek botwinki lub liści buraka
-
pół pęczka rzodkiewki
-
4 ogórki gruntowe
-
100 ml soku z buraka
-
1 łyżka octu jabłkowego
-
pół łyżeczki cukru lub syropu klonowego (opcjonalnie)
-
400 ml jogurtu naturalnego lub sojowego odpowiednika
-
1 pęczek koperku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
<div id=”onnetworkPlayer”></div><script async type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MkUxLDNlU2osMA==&cid=onnetworkPlayer"></script>
Jak zrobić chłodnik z ogórka i botwinki?
W dużej misce łączymy sok z buraka, jogurt naturalny, ocet i przyprawy. Całość schładzamy w lodówce. W międzyczasie myjemy i rozdrabniamy rzodkiewki oraz ogórki. Możemy np. zetrzeć je na tarce o większych oczkach lub użyć mandoliny i pociąć je w cieniutkie plasterki.
Warzywa układamy na dnie naczyń, w których serwować będziemy chłodnik. Zalewamy je wcześniej przygotowanym nabiałem i posypujemy przesiekaną botwinką oraz koperkiem.
Podajemy od razu po przygotowaniu. Jeżeli lubimy, możemy zjeść chłodnik z ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego.
Po inne przepisy na smakowite chłodniki zajrzyjcie na naszą stronę. Szczególnie polecamy wam pełne smaku chłodne dania przygotowane z pomidorów i arbuza . Być może spodoba wam się także receptura na tarator , czyli specjał o bałkańskich korzeniach.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Nie dżem, nie sok. Maliny najlepiej smakują w syropie, mamy przepis
-
Prosty przepis na pasztet z selera. Idealny dodatek do chleba
-
Szwedzka wersja jajecznicy zachwyca puszystością. Wszystko przez 1 dodatek