Smakosze.pl Przepisy Ekspresowy chłodnik z ogórka i botwinki. Idealny wymarzony przepis na upał
canva/Alena Ozerova

Ekspresowy chłodnik z ogórka i botwinki. Idealny wymarzony przepis na upał

26 lipca 2022

Chłodnik z ogórka i botwinki jest prostym w przygotowaniu i niezwykle orzeźwiającym daniem. Sprawdzi się idealnie, gdy pogoda nie zachęca do spędzania czasu w kuchni. Nie wymaga gotowania, a jeżeli odpowiednio wcześnie umieścimy składniki w lodówce, chłodny posiłek powstanie niemalże ekspresowo. Koniecznie spróbujcie.

Chłodniki to pyszne zimne zupy przygotowywane na bazie sezonowych warzyw i nabiału , które doskonale sprawdzają się jako obiad w upalny dzień . W większości przypadków ich przyrządzenie jest szybkie, a tym razem nawet nie wymaga włączania kuchenki. Skusicie się?

Przepis na chłodnik z ogórka i botwinki

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki lub liści buraka

  • pół pęczka rzodkiewki

  • 4 ogórki gruntowe

  • 100 ml soku z buraka

  • 1 łyżka octu jabłkowego

  • pół łyżeczki cukru lub syropu klonowego (opcjonalnie)

  • 400 ml jogurtu naturalnego lub sojowego odpowiednika

  • 1 pęczek koperku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

<div id=”onnetworkPlayer”></div><script async type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MkUxLDNlU2osMA==&cid=onnetworkPlayer"></script>

Jak zrobić chłodnik z ogórka i botwinki?

W dużej misce łączymy sok z buraka, jogurt naturalny, ocet i przyprawy. Całość schładzamy w lodówce. W międzyczasie myjemy i rozdrabniamy rzodkiewki oraz ogórki. Możemy np. zetrzeć je na tarce o większych oczkach lub użyć mandoliny i pociąć je w cieniutkie plasterki.

Warzywa układamy na dnie naczyń, w których serwować będziemy chłodnik. Zalewamy je wcześniej przygotowanym nabiałem i posypujemy przesiekaną botwinką oraz koperkiem.

Podajemy od razu po przygotowaniu. Jeżeli lubimy, możemy zjeść chłodnik z ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego.

Po inne przepisy na smakowite chłodniki zajrzyjcie na naszą stronę. Szczególnie polecamy wam pełne smaku chłodne dania przygotowane z pomidorów i arbuza . Być może spodoba wam się także receptura na tarator , czyli specjał o bałkańskich korzeniach.

Chłodnik z ogórków i botwinki
canva/Anna Łukasiewicz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy