Smakosze.pl Przepisy Filety drobiowe z cukinią
pixabay.com

Filety drobiowe z cukinią

25 marca 2022
Autor tekstu: Małas Karolina

Filety drobiowe pieczone z cukinią i sosem śmietankowym będą dobrze komponować się z sypkimi dodatkami, np. ryżem lub kaszą. Wystarczy do tego przygotować sałatę z winegretem i zdrowe, pyszne danie obiadowe gotowe!

Filety drobiowe z cukinią: składniki

  • 500 g piersi kurczaka

  • 1 duża cebula

  • 2 małe cukinie

  • 2 jajka

  • 1 szkl. śmietanki 30%

  • 200 g sera mozzarella

  • osiem pomidorków koktajlowych

  • oliwa z oliwek

  • bazylia

  • tymianek

  • sól, czarny pieprz

Filety drobiowe z cukinią: przygotowanie

Pierś kurczaka oczyszczamy z błonek i dzielimy na paski o szerokości ok 3 cm. Przyprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie można użyć dodatkowej ulubionej przyprawy, np. słodkiej papryki.

Cebulę kroimy w piórka, a cukinię kroimy na półplasterki. Mozzarellę ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Smażymy mięso przez kilka minut, aż straci różowy kolor, a następnie zdejmujemy je i odstawiamy na talerz. Na tej samej patelni, dając dodatkowe dwie łyżki oliwy, smażymy cebulę przez kilka minut aż się zeszkli.

Kurczaka i cebulę rozkładamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu rozkładamy cukinię, całkowicie zasłaniając warstwę mięsa i cebuli. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.

W misce łączymy jajka, śmietanę kremówkę, zioła i przyprawy. Ostrożnie przelewamy miksturę do naczynia żadoodpornego. Układamy na wierzchu pokrojone pomidorki koktajlowe. Całość posypujemy startym serem.

Pieczemy filety drobiowe z cukinią przez 25 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy na 15 minut i dopiero potem podajemy.

Filety drobiowe z cukinią: porady

W tej zapiekance możemy użyć także innych warzyw: brokułów, papryki, szpinaku czy marchewki.

Do posypania będzie nadawał się także tarty parmezan lub ser Grana Padano, użyty w proporcjach pół na pół z mozzarellą. Możemy do serów domieszać też dwie łyżki bułki tartej dla dodatkowej chrupkości.

Przed samym podaniem można przyozdobić zapiekankę świeżymi listkami bazylii lub natką pietruszki.

Obserwuj nas w
autor
Małas Karolina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy