Gdy wiem, że goście przyjdą, robię to szybkie ciasto. Zajmuje tylko 30 minut, a smakuje obłędnie
Goście w drodze, a ty nie masz niczego na deser? Poznaj przepis na szybkie ciasto, które przygotujesz raz-dwa. Jego prostota oraz smak zachwyci każdego, dlatego nawet się nie zastanawiaj i bierz się za pieczenie. Przygotowanie ciasta jeszcze nigdy nie było tak łatwe.
Szybkie ciasto, które przygotujesz migiem
Jak wiadomo, Polacy to naród szalenie gościnny. Nie bez powodu istnieje przecież przysłowie – gość w dom, bóg w dom – które definiuje nasz obyczaj i kulturę podejmowania gości. Nawet kiedy ktoś odwiedza nas tylko na chwilę, należy przyjąć go filiżanką kawy i kawałkiem ciasta .
Czasami zdarza się jednak tak, że goście prawie pukają do drzwi, a w domu brak czegokolwiek na poczęstunek. W takich sytuacjach warto mieć przepis na szybkie ciasto. Właśnie taki przedstawimy ci w dalszej części artykułu. Poznaj go, a już nikt cię nie zaskoczy.
Szybkie ciasto dzięki składnikom
To szybkie ciasto przygotujesz w tak krótkim czasie nie tylko dzięki swoim zdolnościom kulinarnym, ale przede wszystkim dzięki użytym składnikom. Wystarczy je sobą wymieszać, a następnie przelać powstałą masę do foremki, upiec i gotowe. Produktów nie ma zbyt wiele, ale wystarczą, aby przygotować smaczny deser, który zadowoli całą rodzinę. Poniżej znajduje się lista, na której są niezbędne składniki. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie pochodzi z kanału szybki przepis , który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 10 g cukru waniliowego
- 100 ml mleka
- 70 ml oleju słonecznikowego
- 160 g mąki
- 10 g proszku do pieczenia
- kawałek masła
- cukier puder
Przepis na ciasto w 30 minut
Przygotowanie ciasta rozpocznij od wbicia jajek do miski. Wsyp oba cukry i utrzyj składnik za pomocą trzepaczki. Następnie wlej mleko, olej i wymieszaj składniki. Po chwili wsyp przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia.
Ponownie wymieszaj wszystkie składniki, aby powstała jednolita i gęsta masa. Spód okrągłej foremki wyłóż papierem do pieczenia. Natrzyj ja odrobina masła, a następnie wlej masę ciasta. Równomiernie ją rozprowadź. Ciasto piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-35 minut. Wierzch obsyp cukrem pudrem. Gotowe krój na kawałki i podawaj na deser.
Sprawdź także, jakiego błędu nie popełniać podczas smażenia ryby oraz poznaj przepis na idealny obiad na piątek .