Smakosze.pl Produkty Gęś i kiszona kapusta. Polskie połączenie smaku

Gęś i kiszona kapusta. Polskie połączenie smaku

9 listopada 2023

I gęś, i kiszona kapusta to polska klasyka. Połączenie jednego z drugim samo się narzuca. Polski zestaw smaków w ramach akcji Gęsina na świętego Marcina jest osiągalny dla każdego.

Gęś: polska klasyka

Polski oddział światowego ruchu Slow Food, dbającego o jakość jedzenia, od 14 lat namawia Polaków do jedzenia gęsi – naszego narodowego drobiu. Do akcji włączyli się najlepsi polscy kucharze proponując własne przepisy na gęsinę.

Przepisy najlepszych szefów kuchni

Redakcja smakosze.pl włączyła się w akcję Gęsina na świętego Marcina organizowaną przez Slow Food Polska. Codziennie, aż do św. Marcina, czyli 11 listopada, publikujemy jeden przepis na gęś autorstwa najlepszych polskich szefów kuchni .

Oryginalne receptury

Gęś to bardzo wszechstronne mięso. Świetni smakuje pieczona, duszona, doskonale się wędzi. Można ugotować z niej pożywny rosół, zrobić tatar, albo pyszne smarowidło do chleba. Ziemniaki smażone na gęsim tłuszczu smakują jak mało co. Ze względu na rozmiary gęś świetnie się też faszeruje . Tak, jak w poniższym przepisie.

Pieczona gęś nadziewana kiszoną kapustą

Przepis autorstwa Izabeli Kujawy z restauracji Stara Apteka w Inowrocławiu

Składniki:

  • 1 gęś
  • 300 g słoniny
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • Majeranek
  • Sól, pieprz

kapusta.jpg

Sposób przygotowania:

Gęś moczyć w wodzie przez około godzinę, następnie osuszyć ściereczką. Odciąć szyję i skrzydła. Nasolić zewnątrz i w środku, natrzeć pieprzem, solą i majerankiem. Odstawić na godzinę.

Cebulę obrać i upiec w całości w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Ostudzić i zetrzeć na tarce. Czosnek obrać i rozetrzeć z łyżeczką soli. 100 g słoniny pokroić w kostkę, pozostałą część w cienkie plasterki.

Kapustę lekko odcisnąć, pokroić, zalać szklanką wrzątku, garnek należy przykryć. Doprowadzić do wrzenia i gotować na dużym ogniu przez 3 minuty. Dodać cebulę, pokrojoną w kostkę słoninę oraz czosnek, sól i pieprz. Wymieszać i dusić na małym ogniu przez 50 minut, zdjąć z ognia i ostudzić.

Przygotowanym farszem nadziać gęś, spiąć wykałaczkami, zaszyć, obłożyć plasterkami słoniny, podlać 2-3 łyżkami bulionu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na dwie godziny. Przed końcem pieczenia podlać pozostałym bulionem.

Gęś podawać podlaną własnym sosem z kluseczkami półfrancuskimi albo kopytkami.

gęś.jpg

Materiał promocyjny we współpracy z Slow Food Polska i gesina.pl

Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy