Smakosze.pl Show-biznes od kuchni Gessler ruszyła z cateringiem na święta. Na same jajka wydasz małą fortunę
Magda Gessler i dania wielkanocne
Fot. Canva, Instagram/magdagessler_official

Gessler ruszyła z cateringiem na święta. Na same jajka wydasz małą fortunę

20 marca 2025

To już ten czas w roku, kiedy zaczynamy ekscytować się cateringiem świątecznym od sław. Pierwsza w kolejce jest oczywiście Magda Gessler. Najsławniejsza restauratorka ma nam w tym roku wiele do zaoferowania.

Catering świąteczny Magdy Gessler

Wiele, ale także za wiele (pieniędzy). Magda Gessler to restauratorka o wielu obliczach, podobnie jak wiele obliczy mają jej biznesy. Flagowcem jest tu restauracja U Fukiera, zlokalizowana na Rynku Starego Miasta w Warszawie. To droga knajpa, szczycąca się znanymi gośćmi i sięgająca do głębokich kieszeni turystów, którzy odwiedzają Starówkę.

Zgodnie z tą renomą, dania świąteczne U Fukiera nie mogą być tanie. Zajrzyjmy więc do menu, które może wzbogacić nasz świąteczny stół. Znajdziemy tu wszystko, od przystawek po desery.

stół wielkanocny
Fot. Canva, zdj. ilustracyjne
Zawijam jajka w folię i wsadzam do air fryera. Po 15 minutach mam najpiękniejsze pisanki

Grzybki, owoce i ogóreczki

Kiedy ofertę sklepu restauracji Fukiera z potrawami na wynos uporządkujemy od najtańszych produktów, od razu zauważymy, że wbrew temu słowu tanio nie jest. Najniżej wycenione są gruszki marynowane w occie jabłkowym albo winnym, które za 350 g kosztują 28 złotych. Niewiele droższe będą też ogórki kiszone pod nazwą Moje ulubione w słoiku porównywalnym wielkością do tych z dyskontów.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Uwagę zwraca cena jajek – ponieważ jest ona w centrum naszych zainteresowań wobec lawinowego wzrostu kosztów surowca. A zatem pasta jajeczna kosztuje u Gessler 35 zł za słoik 200 g. Pięć połówek jajek faszerowanych w skorupkach z pieczarkami to koszt 38 złotych. Wychodzi to 15 zł za jedno całe jajko.

biała kiełbasa
Fot. Canva, zdj. ilustracyjne

Mięsa u Fukiera

Nie przeszliśmy jeszcze do mięs – oczywiście nie surowych, a przetworzonych. A więc biała kiełbasa : niby normalnie, 39,5 zł. Z tym że opakowanie waży 0,5 kg, a zatem mamy 80 zł za kilogram. Podobnie boczek wędzony parzony i szynka wędzona drewnem owocowym.

Każdy musi sobie sam przeliczyć na porcje flaki fukierowskie na giczach cielęcych. Duży słoik kosztuje 59 zł. Tyle samo za kapuśniak z boczkiem wędzonym, ale za barszcz biały – jeszcze 10 zł więcej.

barszcz biały
Fot. Canva, zdj. ilustracyjne

Obiady u Fukiera na wynos

Na drugim biegunie cen znajdują się najprawdziwsze dania mięsne . Kurczak pieczony z nadzieniem to koszt 135 złotych. Rolada cielęca także utrzymuje się poniżej – ale tylko o złotówkę – magicznej bariery 150 zł. Ukoronowaniem cennika jest kaczka pieczona w całości z antonówką. Kosztuje ona niemal 200 złotych.

Może więc lepiej zostać przy deserach? Za nieco ponad 60 zł sprawić sobie można mazurka w wersji kajmakowej z prażonymi warzywami albo z białą czekoladą i kardamonem. Tylko kilka złotych droższy będzie mazurek różany . Być może podobnie jak z pączkami w tłusty czwartek, ktoś zechce skusić się, by spróbować przysmaku od najsławniejszej polskiej kucharki Magdy Gessler , zamieniając ilość na jakość.

Wypróbuj też przepisy na mało znaną wiosenną zupę i sałatkę z kukurydzą .

pieczony kurczak
Fot. Canva, zdj. ilustracyjne
To ciasto podam na święta. Wygląda przepięknie i zawsze się udaje
Zapiekam pierś z kurczaka pod tymi składnikami. Wymarzony obiad na pierwszy dzień wiosny
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl