Zawijam jajka w folię i wsadzam do air fryera. Po 15 minutach mam najpiękniejsze pisanki

Kąpanie jajek w barwniku odchodzi do lamusa. Coraz częściej widzimy, jak łatwo przygotować jajka o fantastycznych mieszankach kolorów. Oto jeden ze sposobów wykorzystujących popularne urządzenie air fryer.
Kraszanki z air fryera
Oto prosty sposób na efektowne pisanki. Właściwie to raczej kraszanki – w końcu tylko je barwimy, a nie malujemy, choć efekt może świadczyć o czymś innym. Jednak to nie wynik skomplikowanych zabiegów plastycznych, a dość prostej sztuczki.
Kiedyś przygotowanie takich pisanek dawało jedynie proste efekty. Nic dziwnego, skoro mieliśmy ograniczone możliwości. Do najczęściej stosowanych należało gotowanie jajek w cebuli, buraczkach czy naparze z kurkumy.

Pisanki ze sztucznych barwników
Od jakiegoś czasu mamy coraz większy dostęp do odpowiednich barwników. Najpierw były proszki do roztworów specjalnie do przygotowywania pisanek. Jednak dziś kupić można z łatwością tubki barwników spożywczych, świetnych do urozmaicania różnorodnych potraw. Można używać ich także do barwienia jajek na Wielkanoc.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jedną z takich metod ułatwia użycie air fryera. Dzięki niemu przygotowujemy fantazyjne, kolorowe jajka wielkanocne bez wysiłku. Wystarczy ręcznik papierowy, folia aluminiowa, odrobina octu i oleju. Technicznie rzecz biorąc to po prostu przepis na jajka na twardo.

Domowy przepis na pisanki z air fryera
Ilustracje pochodzą z kanału Tasty Dishes. Autorzy utrwalają tam barwniki za pomocą kąpieli w lodowatej wodzie. Warto jednak dodatkowo podbić kolory i ustabilizować je, smarując jajka olejem.
Aby przygotować takie domowe pisanki, czy raczej kraszanki, dzielimy folię aluminiową i ręcznik papierowy na kwadraty dość duże, by dało się w nie z łatwością owinąć jajka. Ręcznik układamy na folii. Na papierze robimy losowe kleksy z różnych kolorów w kilku miejscach.
Przygotowujemy kąpiel z 200 ml wody i 100 ml octu. Wlewamy ciecz do butelki ze spryskiwaczem i nawilżamy dokładnie papier, aż kleksy kolorów zaczną rozchodzić się i łączyć. Na każdym kawałku układamy po jajku.

Jajka zawijamy w obie warstwy naraz. Warto używać rękawiczek, bo barwniki będą dość uciążliwe w zmywaniu z rąk. Jajka dokładnie zawijamy tak, by były owinięte najpierw papierem, a folią jedynie od zewnątrz.
Jajka na twardo w air fryerze pieczemy przez 15 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Po wyjęciu odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Póki są jeszcze dość gorące, smarujemy je wacikiem namoczonym w oleju, by ożywić i utrwalić kolor.
Wypróbuj też przepisy na puszystą babkę Heni Foks i pasztet wielkanocny Rączki.






































