Gotowane w ten sposób tracą wszystkie wartości odżywcze. Większość osób popełnia ten błąd codziennie
Gotowanie ziemniaków wydaje się banalnie proste. Jednak to tylko pozory. Codziennie wielu z nas na własne życzenie, pozbawia ziemniaki cennych wartości odżywczych. Podpowiadamy, czego nigdy nie robić podczas gotowania tych warzyw.
Ziemniaki wartościowe i smaczne
Ziemniaki często goszczą na naszych stołach. Podajemy je do obiadu i bez nich wielu z nas nie wyobraża sobie tego posiłku . Ziemniaki są smacznym uzupełnieniem dań mięsnych, zup i zapiekanek. Te popularne warzywa są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów.
Warto sięgać po ziemniaki, bo ich jedzenie dostarczy nam witamin z grupy B oraz witamin: A, C, E, K i PP. Ziemniaki zawierają też potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez i mangan. Jak gotować ziemniaki? Jednego błędu musimy się stanowczo wystrzegać .
Gotowanie ziemniaków z błędem
Gotowanie ziemniaków to łatwizna. Jednak można podczas tej czynności w kuchni popełnić wielki błąd. Przez niego pozbawimy ziemniaki wszystkich wartości odżywczych. Jeśli włożymy warzywa do garnka z zimną wodą i wstawimy do gotowania, to niestety stracimy cenne minerały i witaminy.
Dlatego musimy pamiętać, by zawsze obrane ziemniaki wkładać wyłącznie do wrzątku. Dzięki temu nie stracimy cennych wartości odżywczych . Warto też podkreślić, że gotowanie ziemniaków powinno przebiegać na średnim ogniu. Są też sposoby na to, by usprawnić proces gotowania ziemniaków.
Ziemniaki lepsze niż zwykle
W prosty sposób można dodać smaku ziemniakom . Dodatek masła sprawi, że warzywa będą delikatne i bardziej aksamitne . Trzeba tylko dodać 1 łyżkę masła do gotującej się wody z ziemniakami. W wyniku tego powstaje cienka warstwa, która działa niczym pokrywka.
Zapobiega nadmiernemu parowaniu i utrzymuje odpowiednio wysoką temperaturę . Dzięki temu ziemniaki sprawniej i szybciej się ugotują. Po odcedzeniu będą lepsze i bardziej kremowe. Zyskają maślany smak i jędrną strukturę. Pisaliśmy o spadku cen masła . Radziliśmy, jak pozbyć się zacieków ze sztućców.
Źródło: haps.pl