Smakosze.pl Produkty Gotowane w ten sposób tracą wszystkie wartości odżywcze. Większość osób popełnia ten błąd codziennie
Fot. Canva

Gotowane w ten sposób tracą wszystkie wartości odżywcze. Większość osób popełnia ten błąd codziennie

14 stycznia 2025

Gotowanie ziemniaków wydaje się banalnie proste. Jednak to tylko pozory. Codziennie wielu z nas na własne życzenie, pozbawia ziemniaki cennych wartości odżywczych. Podpowiadamy, czego nigdy nie robić podczas gotowania tych warzyw.

Ziemniaki wartościowe i smaczne

Ziemniaki często goszczą na naszych stołach. Podajemy je do obiadu i bez nich wielu z nas nie wyobraża sobie tego posiłku . Ziemniaki są smacznym uzupełnieniem dań mięsnych, zup i zapiekanek. Te popularne warzywa są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów.

Warto sięgać po ziemniaki, bo ich jedzenie dostarczy nam witamin z grupy B oraz witamin: A, C, E, K i PP. Ziemniaki zawierają też potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez i mangan. Jak gotować ziemniaki? Jednego błędu musimy się stanowczo wystrzegać .

obiad
Fot. Canva/robert6666
Gessler pogrążona w żałobie. Przekazała wstrząsające wieści. „Bolesna strata dla całej rodziny"

Gotowanie ziemniaków z błędem

Gotowanie ziemniaków to łatwizna. Jednak można podczas tej czynności w kuchni popełnić wielki błąd. Przez niego pozbawimy ziemniaki wszystkich wartości odżywczych. Jeśli włożymy warzywa do garnka z zimną wodą i wstawimy do gotowania, to niestety stracimy cenne minerały i witaminy.

Dlatego musimy pamiętać, by zawsze obrane ziemniaki wkładać wyłącznie do wrzątku. Dzięki temu nie stracimy cennych wartości odżywczych . Warto też podkreślić, że gotowanie ziemniaków powinno przebiegać na średnim ogniu. Są też sposoby na to, by usprawnić proces gotowania ziemniaków.

Ziemniaki lepsze niż zwykle

W prosty sposób można dodać smaku ziemniakom . Dodatek masła sprawi, że warzywa będą delikatne i bardziej aksamitne . Trzeba tylko dodać 1 łyżkę masła do gotującej się wody z ziemniakami. W wyniku tego powstaje cienka warstwa, która działa niczym pokrywka.

Zapobiega nadmiernemu parowaniu i utrzymuje odpowiednio wysoką temperaturę . Dzięki temu ziemniaki sprawniej i szybciej się ugotują. Po odcedzeniu będą lepsze i bardziej kremowe. Zyskają maślany smak i jędrną strukturę. Pisaliśmy o spadku cen masła . Radziliśmy, jak pozbyć się zacieków ze sztućców.

ziemniaki
Fot. Canva/YelenaYemchuk

Źródło: haps.pl

Wiele osób zimą popełnia ten błąd. Chodzi o ogórki kiszone
Rozsmaruj mięso mielone na cieście i zawiń w rulon. Szkoda, że nie znałam tego przepisu wcześniej
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy